• Het echtpaar kreeg een mooie bos bloemen van burgemeester Patrick van Domburg.
• Het echtpaar kreeg een mooie bos bloemen van burgemeester Patrick van Domburg. Foto: Linda de Kort

Diamanten paar kijkt terug op goede jaren

Algemeen

IJSSELSTEIN • Het was feest bij het echtpaar Langerak-Vroege in IJsselstein: Leen en Truus waren 60 jaar getrouwd. Reden genoeg voor burgemeester Patrick van Domburg om persoonlijk de felicitaties en een mooie bos bloemen te komen brengen.

De feestelijkheden zouden eigenlijk een maand eerder plaatsvinden, maar het diamanten echtpaar was op dat moment overvallen door corona. Nu op woensdag 2 november stond er niets meer in de weg voor een mooi feest. Toepasselijk genoeg viert het echtpaar het jubileum met familie en vrienden bij Hotel Epping. Leen en Truus zijn regelmatig terugkerende gasten hier voor een bakje koffie, maar extra is dat ze vanuit Epping kijken op het geboortehuis van Leen, de oude smederij.

Samen met de burgemeester halen ze herinneringen op aan hun trouwdag zestig jaar geleden. “We kwamen met de bus vanuit Vianen. Anders konden al mijn twintig broers en zussen en aanhang niet mee”, herinnert Truus zich.

Scharrel

Ze moeten na al dit tijd zelf ook nog steeds lachen om hoe hun eerste kennismaking tot stand kwam. “Mijn zus had een scharrel en Leen was zijn vriend. Ze kwamen samen bij ons thuis. Al heel snel zei mijn zus dat het voor haar niets zou worden. Maar gelukkig bleef Leen komen”, vertelt Truus lachend.
Het echtpaar woonde de eerste vijf jaar bij de ouders van Leen in de Kerkstraat. Terwijl ze wachtten op een eigen woning, kon Truus ook haar schoonmoeder mede ondersteunen. Deze had zware astma. “Een geweldige tijd. Het was zo gezellig om daar te wonen en we konden heel goed opschieten met elkaar.” Na vijf jaar vertrekken Leen en Truus naar een eigen huis op de Poortdijk.

Inmiddels werkt Leen bij Bentstaal en wordt zoon Oscar geboren. Ondanks de astma van Leen blijft hij 30 jaar bij Benstaal. “Er is ooit gesproken om mij volledig af te keuren, maar ik wilde eerst proberen om gewoon te werken.” Mede dankzij de inzet van Benstaal blijkt dat mogelijk. Jaren later zijn Leen en Truus daar nog blij mee.
Maar ze zijn ook blij als Leen met pensioen gaat. “Gezellig hoor, met zijn tweetjes”, lacht Truus. Leen doet zijn naam als voetbal-opa eer aan. “Zowel Oscar als de twee kleinzonen hebben gevoetbald bij VVIJ en IJFC en nu nog ga ik regelmatig naar het sportpark”, vertelt Leen. “We hebben het altijd goed gehad”, concluderen Leen en Truus samen terwijl ze elkaar vrolijk aankijken.