Afbeelding
Foto: Cultureel Montfoort

Nostalgie bij Oud Montfoort

Algemeen

MONTFOORT • Stichting Cultureel Montfoort verzorgde zowel donderdag als vrijdag een avond over de geschiedenis van Montfoort. In navolging van voorgaande edities, waren er weer een aantal sprekers uitgenodigd. 

Lex van Wijk van Stichting Oud Montfoort verzorgde een presentatie over een bekend gebouw in Montfoort, het Antonius Hof. Hier viel genoeg over te vertellen. Het gebouw vindt zijn oorsprong in 1842, toen het werd opgericht als pensionaat voor jonge dames uit gegoede kringen. In de loop van de geschiedenis heeft het gebouw vele functies gehad. Van katholieke school tot onderdak voor ouderen, wat het nu nog steeds heeft. Maar in het begin van de vorige eeuw werden mannen en vrouwen nog strikt gescheiden, zelfs na 60 jaar getrouwd te zijn geweest. Ook kende het gebouw vele namen, van pension tot gesticht, en van Huize Antonius tot Antonius Hof. 

Hierna was het de beurt aan Ton de Jong, die over vele foto’s beschikt van het oude Montfoort. Samen met zijn vrouw Truus heeft hij hier een mooie presentatie van gemaakt, met ook foto’s erbij van de huidige situatie. De reacties uit de goed gevulde zaal getuigden van heel wat herkenning. 

Na de pauze werd er een film vertoond van de feestelijkheden bij het 800-jarig bestaan van Montfoort en 650 jaar stadsrechten. Dit feest vond plaats in 1979. Meerdere 8mm films zijn bewerkt en samengesteld tot één film. Het gaf een mooi beeld van een goed georganiseerd feest in de vorige eeuw. 

Stichting Cultureel Montfoort kijkt terug op twee geslaagde avonden. En ook is er de wetenschap dat er genoeg materiaal is voor volgende edities.