Half miljoen euro tegen energiearmoede

ijsselstein • Door een meevaller op de begroting van 2021 heeft IJsselstein een half miljoen euro te besteden aan compensatie door de hoge inflatie en energieprijzen voor haar inwoners.

Het college van Burgemeester en Wethouders heeft besloten het vrijgekomen geld via Stichting Leergeld en de Voedselbank te gebruiken voor mensen die het hard nodig hebben. Stichting Leergeld ondersteunt gezinnen met kinderen onder de 18 jaar met het aanschaffen van bijvoorbeeld fiets en laptop voor school en het mee kunnen doen aan sport- of andere activiteiten. Op dit moment onderzoekt Stichting Leergeld samen met de gemeente de mogelijkheden om het geld optimaal te besteden.

Wethouder Eveline Schell geeft aan dat er bij de gemeente nu nog geen duidelijke signalen bekend zijn van gezinnen die het moeilijk hebben. Wel is bekend dat bij de Voedselbank de aanmeldingen de afgelopen maanden fors zijn toegenomen. Inspelend op de actualiteit wil de gemeente IJsselstein ernstige financiële problemen bij inwoners voorkomen.

IJsselstein zal een campagne starten waarin bewoners op de mogelijkheden worden gewezen.

IJsselstein kijkt overigens niet alleen naar gezinnen. Het college verwacht volgend jaar na de afrekening van het energieverbruik dat ook sportclubs en andere verenigingen in de problemen kunnen komen. Ook daar wil de gemeente in ondersteunen. En ondernemers krijgen het advies contact met de gemeente op te nemen om hulp en begeleiding te kunnen krijgen.