• Amy Stenvert (l), Corine Honders (r) en Floor Snijders (r) van Museum IJsselstein testen de nieuwe VR-brillen van ontwerper Bas Savelkouls (midden).
• Amy Stenvert (l), Corine Honders (r) en Floor Snijders (r) van Museum IJsselstein testen de nieuwe VR-brillen van ontwerper Bas Savelkouls (midden). Foto: Karin Doornbos

Vensters en virtuele realiteit

Algemeen

IJSSELSTEIN • De nieuwe expositie van Museum IJsselstein daagt je uit om met een andere blik naar je omgeving te kijken. Hoe beleef je de wereld om je heen? Welke zintuigen gebruik je bij het waarnemen van een ruimte? Hoe ervaart iemand die blind is zijn of haar omgeving? ‘Vensters’, de nieuwe tentoonstelling van Museum IJsselstein daagt je uit om met een andere blik naar je vertrouwde omgeving te kijken. Tijdens deze expositie wordt ook een Virtual Reality (VR) project rond de geschiedenis van Kasteel IJsselstein geïntroduceerd.

Bij Vensters draait alles om waarnemen, kijken en beleven. Het thema sluit hiermee gedeeltelijk aan bij het vorige project: ‘mens maakt landschap maakt mens’, een expositie over het Groene Hart. Ook hier stond de beleving van omgeving centraal, en dan vooral de buitenruimte. “Vensters gaat juist meer over de binnenruimte”, vertelt tentoonstellingsmaker Amy Stenvert. 

Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst 

Het idee voor Vensters ontstaat in de coronaperiode wanneer ieders kring klein is, en de focus noodgedwongen op onze binnenruimte ligt. De geselecteerde werken sluiten goed bij dit thema aan. De tentoonstelling presenteert onder andere werk van ‘aanstormend talenten’ Anna Reerds en Eva Spierenburg. Spierenburg ontvangt onlangs de Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst 2022 uit handen van Koning Willem Alexander. Ook is een aantal bijzondere fotoseries te zien van fotografen Johannes Schwartz en Marwan Bassiouni, en kun je in het filmhuis een denkbeeldig kijkje nemen in het hoofd van videokunstenaar Robbie Cornelissen. 

VR-Project 

Het op een andere manier kijken en waarnemen geldt in bijzondere vorm voor het vernieuwde educatieprogramma van het museum. Tijdens de expositie wordt een Virtual Reality (VR) project rond de geschiedenis van Kasteel IJsselstein geïntroduceerd. Museumdirecteur Corine Honders heeft al langer de wens om deze verhaalvorm in te zetten. “Ik vind het belangrijk om de geschiedenis op een zodanige manier te brengen dat het ook voor kinderen aantrekkelijk is om naar te kijken en om in mee te gaan.” 

Perfecte timing

Bij toeval komt Bas Savelkouls in beeld. Bas is op dat moment student aan de opleiding Illustrated & Animated Storytelling van de kunstacademie in Den Bosch. “Ik ben opgegroeid in IJsselstein, en wilde als afstudeerproject iets met de geschiedenis van IJsselstein doen.” Hij benadert het museum met de vraag of ze interesse hebben in een VR-project. “De timing was perfect”, zegt Floor Snijders, die als projectleider educatie van het museum nauw betrokken is bij het project. 

Ridder Roderick en de slag om Kasteel IJsselstein

“De Kasteeltoren staat er nog, maar hoe zag de rest van het kasteel eruit?” Deze vraag vormt het uitgangspunt voor het ontwerp van Bas. Hij krijgt hierbij hulp van museumvrijwilliger Rinus Verweij, die veel weet over de geschiedenis van het kasteel. Oude tekeningen en een maquette helpen hem verder op weg. Het resultaat: een Virtual Reality Game in de vorm van een speelbare wereld waar je doorheen loopt en je eigen route bepaalt, met als rode draad het verhaal van Ridder Roderick en de slag om Kasteel IJsselstein.

Kasteelfeest 

Naast de VR-game, ontwerpt Bas ook een VR-video van ongeveer zeven minuten, waarbij je ‘gewoon vanuit je stoel’ het verhaal ingezogen wordt. “Een hele waardevolle toevoeging aan ons educatieprogramma”, noemt Floor het ontwerp. “Kinderen leren zo spelenderwijs en op een eigentijdse manier meer over de geschiedenis van IJsselstein. Maar ook voor volwassenen is dit zeker de moeite waard”, benadrukt ze. Het project wordt gelanceerd met een feest bij de Kasteeltoren op donderdag 27 oktober. “Iedereen is van harte welkom.” ‘Vensters’ opent op vrijdagmiddag 21 oktober, en is te zien tot en met 29 januari 2023. • www.museumijsselstein.nl

Wanneer te zien?

Expositie Vensters: opening vrijdag 21 oktober 2022, 15.30 uur
Kasteelfeest met lancering VR Game: donderdag 27 oktober van 15.00 tot 17.00 uur
Museum IJsselstein
Walkade 2-4
3401 DS IJsselstein
www.museumijsselstein.nl
Telefoon 030 - 688 6800

Karin Doornbos