• De dames van de Linschotense breiclub De Breikoker aan het werk.
• De dames van de Linschotense breiclub De Breikoker aan het werk. Foto: Paul van den Dungen

De Breikoker houdt het breien in ere

Algemeen

LINSCHOTEN • Het is 2017 als iemand op Facebook een oproep verschijnt, waarin iemand vraagt of er in Linschoten ook een breiclub is.De vraag naar een Linschotense breiclub wordt opgepakt door Katja Appelman, die toen nog bij de welzijnsorganisatie SWOM werkte. Samen met een aantal andere mensen nam ze de draad op. Zo werd in Linschoten ‘De Breikoker’ geboren. De dames komen samen in gebouw De Brede Vaart.

De bedoeling is altijd geweest om gezellig met elkaar te breien. Daarnaast wordt er ook veel gebreid voor het goede doel. Met name gaat het daarbij om dekens voor Gambia en Senegal waar verschillende Linschoters een nauwere band mee hebben.

Het zijn Nel van den Brink, Rita van de Loo, Pia van Zaal die eens in de veertien dagen de breibijeenkomst organiseren. Zij zorgen voor de koffie en thee en ook voor de wol. Deze krijgen zij van dorpsgenoten die zelf niet meer breien en nog wol over hebben of die dit graag aan De Breikoker schenken. “Wij hebben inmiddels een flinke voorraad maar nieuwe knotten wol en garen zijn natuurlijk altijd welkom”, zegt Rita van de Loo. “Intussen is er ook al een directrice van een van de scholen bij ons langs geweest om te vragen of wij ook de kinderen zouden willen leren breien. Dat is iets dat ze tegenwoordig op school niet meer leren en ook de leerkrachten is deze handvaardigheid niet aangeleerd.”

Elkaar helpen

Nel van den Brink is ook de bedenker van de naam ‘De Breikoker’. Het is een ingeburgerd en gangbaar hulpstuk binnen de breicultuur. Het is de houder voor de verschillende soorten breinaalden. De leden wisselen tijdens het breien nieuwtjes uit en helpen elkaar bij de wat moeilijkere breipatronen. Naast het breien wordt er door de deelnemers ook gehaakt of geborduurd. De mensen zijn daar helemaal vrij in en je hoeft niet persé iets voor het goede doel te maken.

Vrije inloop

De Breikoker heeft zo’n 15 deelnemers die eens in de 14 dagen op de donderdag van de oneven weken van 13.30 tot 15.00 uur in het gebouw De Brede Vaart bijeen komen om daar te handwerken, al dan niet voor het goede doel. De inloop is vrij. Daarnaast zijn er ook nog een aantal mensen die daarvoor niet naar De Brede Vaart (kunnen) komen, maar thuis breien. Ook zij maken daar dekentjes voor het goede doel.

Creamiddag voor jeugd

Dinsdagmiddag  25 oktober - tijdens de herfstvakantie - houdt De Breikoker in Dorpshuis De Vaart speciaal voor kinderen van 4 tot 12 jaar een Creamiddag. De middag begint om 13.30 uur en duurt tot 15.30 uur. Zij hoeven daarvoor zelf geen materiaal mee te nemen, want dat is aanwezig. Ze kunnen die middag leren om bijvoorbeeld pompons te maken, te haken, breien of punniken. Er zijn geen kosten aan verbonden, een gift geven - voor de materialen -  mag wel natuurlijk. Wanneer de opkomst in deze herfstvakantie een succes wordt, dan zijn de dames van De Breikoker zeker van plan om daar een vervolg aan te geven.