• Nanda-Marai van den Brug in yogahouding.
• Nanda-Marai van den Brug in yogahouding. Foto: Linda de Kort

Artemis: yoga op een warme plek

Algemeen

IJSSELSTEIN • Sinds deze maand runt Nanda-Marai van den Brug (43 jaar) Artemis Yoga in IJsselstein. Al jaren is yoga haar gepassioneerde hobby. Nanda combineerde haar hobby met het kappersvak. Ze reiste als kapster door heel Europa waar ze deelnam aan internationale shows.

“En toen kwam corona. Het rondreizen als kapster kwam voor mij zo goed als stil te liggen. En ik had de tijd om na te denken wat ik nu echt wilde”, vertelt Nanda. Ze komt tot de conclusie dat ze op dit moment in haar leven eigenlijk meer aandacht aan de binnenkant van mensen wil gaan geven dan de buitenkant. “Die binnenkant is misschien nog wel mooier dan de buitenkant.”

Op dat moment zocht de vorige eigenaresse van Artemis Yoga in IJsselstein door zwangerschapsverlof een tijdelijke vervanger. Als Yin en Yangyoga docent en Mindfulness coach wilde Nanda met alle plezier het yogacentrum even overnemen.

“Tijdens ons gesprek raakten we zo aan de praat over heel veel dingen die we in de toekomst voor ons zelf zagen dat we aan het einde van het gesprek samen besloten dat ik Artemis helemaal over zou nemen. Soms komen dingen gewoon op het juiste moment precies op je pad.”

Uitgaan van je eigen lichaam

Nanda haalt zelf zoveel uit yoga dat ze heel graag meer mensen hiermee vertrouwd wil laten raken. “Het mooie is dat yoga voor iedereen is. Je hoeft niet superlenig te zijn. Juist omdat yoga uitgaat van jouw eigen lichaam, past het altijd bij jou. Je leert door yoga waar jouw lichaam behoefte aan heeft. Dan voel je vanzelf of je een stapje verder kunt gaan of juist een stapje terug wilt doen of precies op het juiste niveau zit.”

Bij Artemis yoga worden dan ook verschillende vormen van yoga aangeboden. “We hebben bijvoorbeeld Poweryoga. Dat is een hele krachtige en dynamische yogavorm waarbij gewerkt wordt aan lenigheid en het vergroten van je conditie.”

Ontspanning en rust

“Maar ook Yin yoga is mogelijk. Dit is juist een rustige, meditatieve vorm van yoga die zorgt voor ontspanning en meer rust in je hoofd. De houdingen bij Yin yoga worden langere tijd vastgehouden en zijn vooral gericht op het versterken en het versoepelen van bindweefsel, ligamenten en gewrichten. Je haalt dus altijd uit yoga wat jij eruit wilt halen. Of dit nu meer rust en ontspanning is, een betere conditie of ondersteuning na blessure of ziekte.”

“Er is altijd een vorm van yoga die bij jou past. Wil je lekker bewegen of meer ontspanning vinden? Ga je liever niet naar een sportschool en wil je toch aan je conditie werken? Wil je meer balans in je leven? We bieden altijd vier introductielessen met een goede begeleiding aan, zodat mensen kunnen uitproberen wat het beste bij hen past en waar zij zich het prettigste bij voelen”, legt Nanda uit.
Nanda kan zich haar leven niet zonder yoga voorstellen: “Het houdt mij in balans. Ik word er minder wiebelig van”, lacht ze. Haar doel met Artemis is dan: “Een warme plek creëren waar iedereen vindt wat hij of zij nodig heeft. En het mooie aan yoga; je móét helemaal niets.”