• De gasten van de 70-jarige afdeling Montfoort-Linschoten aan de feestelijke High Tea .
• De gasten van de 70-jarige afdeling Montfoort-Linschoten aan de feestelijke High Tea . Foto: Paul van den Dungen

Felicitaties voor 70-jarige Zonnebloem Montfoort - Linschoten

Algemeen

MONTFOORT • De Zonnebloem zet zich landelijk al 73 jaar in om mensen met een lichamelijke beperking een onvergetelijke tijd te bezorgen. De afdeling Montfoort-Linschoten van De Zonnebloem bestaat doet dat al bijna al bijna net zo lang. Het 70-jarig bestaan van de afdeling was reden genoeg voor het bestuur om niet ongemerkt voorbij te laten gaan.

Afgelopen zaterdagmiddag werd er bij De Heeren van Montfoort voor alle gasten van de plaatselijke Zonnebloem een feestelijke middag georganiseerd. Er werden daar zo’n negentig gasten verwelkomd, die al dan niet door familieleden en bekenden met een auto waren opgehaald. Een aantal vrijwilligers verleende daarbij hand- en spandiensten om de soms wat minder mobiele gasten aan de rijkelijk versierde tafels te krijgen.

Talloze rollators

In de gang, bij de garderobe was het één grote parkeerplaats van niet alleen jassen en petten, maar ook van de talloze rollators, krukken en hier en daar een scootmobiel waarmee de gasten zich verplaatsen. In de zaal was alles in gereedheid gebracht om er een feestelijke middag van te maken.

Af en aan

DJ Marco uit Nieuwegein verzorgde tijdens de high tea de muziek in de zaal  en beperkte het geluid tot een aangenaam en aangepast niveau, zodat iedereen nog gezellig kon praten en elkaar blijven verstaan. De serveersters liepen af en aan om de gasten van een drankje te voorzien. Op de tafels stonden verschillende zoete gerechtjes zoals taartjes en cakes. Alle hapjes passen tussen duim en vinger.

De middag werd geopend door John van Houten, de penningmeester van de afdeling Montfoort-Linschoten, daarbij geassisteerd door de secretaris Elianne van Hofwegen.
De Zonnebloem werd landelijk in 1949 opgericht door Alex van Wayenburg, de radiopresentator met de bekende stem en zijn slogan ‘Zoek de zonzij’ die tot twee jaar voor zijn dood in 1980 lid was van het hoofdbestuur van De Zonnebloem. In diverse radioprogramma’s gaf hij bekendheid aan de oprichting en de doelstelling De Zonnebloem en vroeg het land om ook lokale afdelingen op te zetten. Dit werd in 1952 ook gehoord door de echtgenote van huisarts Staatsen. Zij richtte in Montfoort de plaatselijke afdeling van De Zonnebloem op, daarbij later geassisteerd door mevrouw Bep van Nimwegen.

Van harte

Ook Nora Dankers, verenigingsconsulent voor de provincie Utrecht en spin in het web tussen de 73 Utrechtse afdelingen, feliciteerde het bestuur van harte met het jubileum. Zij memoreerde dat Montfoort een van de eerste afdelingen in Utrecht, die na de oproep van Alex van Wayenburg een eigen afdeling hadden opgericht. Zij overhandigde aan het bestuur een kaart met een gedicht en een VVV-waardebon.

Muzikale bingo

Hierna startte de muzikale bingo, waarbij alle aanwezigen een briefje uitgereikt kregen met daarop 25 namen van artiesten, plaatsen of titels die aan de hand van geluidsfragmenten moesten worden geraden. De winnaars van een juiste bingo mochten een cadeautje uitzoeken en de melders van een foute bingo, die waren er ook, moesten weer gewoon verder gaan met spelen. Een enkele keer moest er even worden nagedacht over de artiest, maar gelukkig was er nog voldoende hulp in de zaal om het juiste antwoord in te fluisteren.

File

Alsof het niet op kon, kwamen na de muzikale bingo nog schalen met kleine hartige hapjes op tafel waar ook smakelijk van werd genoten. Rond de klok van vier uur was het bestuurder John van Houten die het einde van deze feestelijke middag aankondigde. Dat leverde bij de garderobe een gigantische file op en ook in de Hoogstraat stond het verkeer af en toe vast vanwege de auto’s die gasten kwamen ophalen.

Komende zaterdag staat er een feestavond op stapel voor de ongeveer veertig vrijwilligers van De Zonnebloem Montfoort-Linschoten in Kasteel Montfoort.

Paul van den Dungen