• Leon Vliex ontvangt Het Compliment.
• Leon Vliex ontvangt Het Compliment. Foto: Julian Lumaye Schuld

Het Compliment voor dirigent Leon Vliex van Excelsior

Algemeen

IJSSELSTEIN • Fanfareorkest Excelsior vierde zaterdagavond haar 115-jarig bestaan met een avond vol fanfaremuziek. Leon Vliex kende als dirigent van het orkest het programma van dit lustrumconcert van de eerste tot de laatste noot. Groot was zijn verrassing toen hij uit handen van wethouder Mark Foekema de gemeentelijke onderscheiding ‘Het Compliment’ ontving voor zijn inzet als muzikaal leider van Excelsior gedurende 25 jaar. 

Dit jaar is het precies 25 jaar geleden dat Leon als invallend dirigent te hulp schoot vlak voor het 90-jarig jubileum. Onverwacht werd het orkest geconfronteerd met het vertrek van de toenmalige dirigent. Leon Vliex is nooit meer weggegaan.
In deze 25 jaar heeft Vliex samen met het orkest vele uitdagende concerten mogen geven en mooie resultaten bereikt tijdens festivals en concertwedstrijden. Als voorzitter van de muziekcommissie heeft hij een grote stem in de keuze van muziekstukken die het orkest speelt. Muziek van verschillende genres die Excelsior deelt met de stad IJsselstein tijdens concerten in theater, kerken als ook tijdens bijvoorbeeld de jaarlijkse Zomerfair in de binnenstad. Het orkest luistert mede Koningsdag op, draagt muzikaal bij aan de 4 mei viering in de basiliek en bij het oorlogsmonument aan het Kronenburgplantsoen en heet elke twee jaar sinterklaas welkom. Excelsior onder leiding van Leon Vliex laat IJsselstein genieten van haar muziek.
Ook voor kinderen in IJsselstein die een instrument willen leren bespelen heeft de heer Vliex zijn stempel gedrukt. Bij Excelsior jarenlang als dirigent van het leerlingenorkest en bij de stichting Fulco Muziekonderwijs heeft hij lange tijd de rol van coördinator vervuld.
Naast dirigent is Leon ook een zeer succesvol componist en schrijft hij diverse werken voor harmonie en fanfare. Zijn composities worden gespeeld in binnen- en buitenland en worden zelfs gebruikt voor kampioenschappen van de landelijke muziekfederaties. Een groot succes is zijn werk ‘Fulco de Minstreel’.