• De nerveuze strijd tussen de beide IJsselsteinse ploegen ging lang gelijk op.
• De nerveuze strijd tussen de beide IJsselsteinse ploegen ging lang gelijk op. Foto: RicardoSmit

VVIJ blijft ongeslagen na winst op IJFC

Sport

IJSSELSTEIN • VVIJ won zaterdag op het IJsselsteinse sportpark Groenvliet onder toeziend oog van ruim 1000 toeschouwers de eerste stadsderby in competitieverband tegen buurman IJFC met 1-0.

Teleurgesteld liep IJFC na de nipte nederlaag van het veld. De goal hadden ze niet aan zien komen. Toen bijna iedereen zich kon vinden in een doelpuntloos gelijkspel, pakte de 25-jarige Tom van der Horst zijn kans. ‘’Op het moment dat IJFC-doelman Rowdy Janssen geen muur opstelde, wist ik dat er een kans inzat”, vertelde de matchwinnaar na afloop euforisch. ‘’Toen ik op mijn 17e bij de selectie kwam, keek ik op tegen Bob de Vries. Hij scoorde vaak uit vrije trappen. Ik keek dit kunstje af en oefen vaak op dit onderdeel. De laagstaande zon en de stuit, die de bal maakte, waren kennelijk te lastig voor Janssen.’’

Na een minuut stilte vanwege het overlijden van de voetballende broers Isay en Noah Gesser, die vorig jaar in IJsselstein omkwamen bij de auto-ongeluk, begon de derby aarzelend. Op de overvolle tribune ging de 78-jarige Willem Bulten er eens goed voor zitten. Hij was benieuwd hoe ‘zijn’ clubs het zouden doen. ‘’Al tientallen jaren ga ik op zaterdag naar IJFC kijken en tot voor kort op zondagen naar VVIJ. Wie er wint vandaag, maakt me niet uit. Ik gun het ze allebei. Als het maar een sportieve wedstrijd wordt.”
Bulten werd op zijn wenken bediend. De nerveuze strijd tussen de ploegen, die beide Plus J. Schimmel als sponsor hebben, ging gelijk op. Veel doelrijpe kansen waren er voor beide ploegen niet voor rust. In de tweede helft ging het er feller aan toe. De uitstekend leidende arbiter Jessy van Pinxteren hield met een enkele gele kaart voor een al te harde overtreding de balans in de wedstrijd. IJFC-rechtsachter Stefan de Wit, die zijn handen vol had aan de snelle Teun Veldpaus, was de eerste ‘gele zondaar’.
‘’Wat wij in de eerste helft konden brengen, lukte niet meer na rust”, vertelde IJFC-trainer Edwin de Bruin. ‘’We gaven niks weg. De fatale treffer viel zo laat dat we geen tijd meer hadden om die weg te werken. Ik kan mijn ploeg niets verwijten. Er is keihard gewerkt. Een doelpuntloos gelijkspel had de verhoudingen beter weergegeven.”

‘’In de tweede helft, die zich veelal op de helft van IJFC afspeelde, lieten we zien dat we de betere ploeg waren”, aldus VVIJ-trainer Mo Touh. ‘’Het was geen beste wedstrijd, maar het resultaat is goed.”