Afbeelding

50-jarig bestaan Regionaal Historisch Centrum Rijnstreek en Lopikerwaard

Algemeen

REGIO • Dit jaar bestaat het Regionaal Historisch Centrum Rijnstreek en Lopikerwaard (RHC) vijftig jaar. Een halve eeuw geleden ontstond de samenwerking van een aantal gemeenten op het gebied van archiefzorg. Deze samenwerking van onder meer IJsselstein, Montfoort en Lopik wordt gevierd op 5 november. Op die dag opent het RHC zijn deuren. Op dezelfde dag verzorgt het RHC een lezing over archiefonderzoek in het kader van de Dag van de Woerdense Geschiedenis. Behalve de open dag wordt het jubileum van het RHC gevierd met een boek: 70 verhalen uit de archieven van Rijnstreek en Lopikerwaard.

Zowel de open dag van het RHC als de Dag van de Woerdense Geschiedenis vinden plaats in het gemeentehuis van Woerden (Blekerijlaan 14, Woerden). De open dag begint om 10.00 en eindigt om 15.00. Toegang is gratis en er is sprake van vrije inloop. Op de open dag is er een tentoonstelling, rondleidingen en een boekenmarkt. Via de rondleidingen in de depots krijgt u een kijkje achter onze schermen. In de tentoonstelling zijn een aantal van de meest indrukwekkende archiefstukken te zien en kunt u oud filmmateriaal bewonderen. 

Om het bestaan van het RHC blijvend te vieren verschijnt 5 november ook een boek: 70 verhalen uit de archieven van Rijnstreek en Lopikerwaard. In elk van de korte hoofdstukken in het boek wordt er aan de hand van een archiefstuk een bijzonder verhaal verteld. Zo leest u meer over het hensboek van het Groot-Waterschap, de knopendraaiers uit Montfoort, de verwelkoming van Willem van Oranje als baron van IJsselstein en de uitspraak van de laatste doodstraf in Woerden. 70 verhalen zal vanaf 5 november te koop zijn voor €20,00. Het boek zal tijdens de open dag van het RHC op de boekenmarkt worden verkocht. Daarna kunt u 70 verhalen via de studiezaal van het RHC verkrijgen.