• Thije  Ligtermoed met de kampioensbeker van de Yamaha R125 Cup.
• Thije Ligtermoed met de kampioensbeker van de Yamaha R125 Cup. Foto: Linda de Kort

Thije (14) gaat voor de winst

montfoort • Op je 14e met ruim 100 km per uur op een motor racen? Veel jongens zouden het wel willen, maar weinig kunnen dit goed. Thije Ligtermoed uit Montfoort kan het erg goed. Als klein jochie al was hij gefascineerd door motoren en inmiddels racet hij op het hoogste niveau in Nederland. 

Vader Gé was zelf jaren actief in de motorsport. “Dat werd wel wat minder toen de kinderen werden geboren. Maar ik bleef het wel volgen, het is een mooie sport.” Thije en zijn broer werden wat ouder en vader bedacht dat een quad wel leuk zou zijn. “Mijn broer deed één rondje en was er klaar mee. Ik vond het geweldig!”, vertelt Thije. “Thije zat die avond tijdens het avondeten aan tafel met zijn helm op. Die mocht niet meer af”, vult zijn vader aan.

Thije bleef geïnteresseerd. En pa besloot een kleine motor uit China te kopen. Dolgelukkig leerde kleine Thije rijden. Dat ging goed totdat opeens Thije viel, hard viel. “Ik herinner me dat ik mijn benen niet meer voelde en dat ik heel moeilijk kon ademen.” Uiteindelijk bleek het allemaal mee te vallen, maar de schrik zat er even goed in.

Thije was even klaar met het racen. Maar na een tijdje begin het toch weer te kriebelen. Inmiddels was ook duidelijk geworden dat het ongeluk aan slechte banden had gelegen. Dus de hobby werd weer opgepakt. En meteen werd de geleerde les meegenomen: het materiaal moet goed en veilig zijn. 

Aanvoelen met je billen

Dus op een degelijke motor ging Thije trainen en racen. Al snel bleek dat Thije echt een talent had. “Je moet veel trainen en oefenen, maar het aanvoelen wat er mogelijk is, is net zo belangrijk.” En dat aanvoelen kan Thije erg goed. “Je moet de balans kunnen voelen. Hoe ver kun je gaan? Hoe ga je net niet over het randje? Dat doe je trouwens met je billen. Daar voel je het beste mee aan hoe de motor reageert.”

'Thije zat die avond tijdens het avondeten aan tafel met zijn helm op'

Thije begon echt te groeien in zijn sport. Ook kreeg hij begeleiding van Bo Bendsneyder. Bendsneyder is de enige Nederlandse coureur die actief is op het hoogste niveau van de motorsport: de Grand Prix’s. Hij nam Thije onder zijn hoede en traint samen met hem voor volgende avonturen.

Kampioen Yamaha R125 Cup 

Als laatste hoogtepunt werd Thije kampioen van de Yamaha R125 Cup powered by KicXstart 2022. Tijdens de voorlaatste wedstrijd van het seizoen nam Thije zo'n voorsprong in het klassement dat niemand hem meer in kon halen. In de stromende regen nam Thije tijdens de eerste race geen risico's. Maar tijdens de tweede race ging hij, ondanks de natte baan, er volledig voor. En sleepte hierdoor alle overwinningen in de wacht: die van het dagklassement, kampioen en rookie-kampioen van de Yamaha R125 Cup.

“Ik heb nu alles behaald wat er te behalen is in Nederland.” Nu lonkt het buitenland. De komende periode zal Thije een keuze maken welke buitenlandse races mogelijk kunnen zijn. De keuze is ook mede afhankelijk van de sponsorgelden. 

“Het is geen goedkope sport. Zeker niet met alle (terechte) veiligheidseisen.” Naast het trainen steekt Thije zelf ook tijd en energie in het vinden van sponsoren. Hij weet dat hij alleen zo zijn sport kan blijven uitoefenen. En ook het trainen is pittig. Thije traint vooral zijn spieren. "En hij moet niet te groot worden”, vertelt vader Gé. 

Thije heeft het er graag voor over. "Ik wil echt winnen. Tweede worden is eigenlijk geen optie.” Het uiteindelijke doel heeft Thije dan ook al voor ogen: wereldkampioen worden.