• Zomaar oog in oog met een ree.
• Zomaar oog in oog met een ree. Foto: WildMedia - stock.adobe.com

Campagne gestart voor rust in natuur

regio • Utrechts Landschap is deze week de campagne ‘Bewaar de rust' gestart. De stichting wil meer natuur in de drukste provincie van Nederland realiseren en belooft de aangekochte gebieden voor altijd groen te houden en de rust te bewaren.

Directeur Utrechts Landschap Saskia van Dockum: "Utrechts Landschap wil de rust bewaren in een provincie waar ruimtelijke ontwikkelingen over elkaar heen buitelen. En ook al is grond juist daarom schaars, wij realiseren meer natuur. Dat is de natuur waard en bovendien kunnen wij als mensen niet zonder. We zijn in feite zelf natuur. En bij het aankopen van meer natuur, doen we ook een belofte: wij zorgen ervoor. Dat is een steeds grotere uitdaging. De negatieve effecten van bijvoorbeeld stikstof en droogte houden onze boswachters samen met vrijwilligers zo beperkt mogelijk.”

Oases

De stichting noemt haar landgoederen en natuurgebieden oases van rust in een provincie waarvan het inwonertal rap groeit. ''De gebieden van Utrechts Landschap zijn dichtbij, vaak fiets je er zo naartoe. Tijdens een wandeling geniet je van een vogelconcert, spot je vlinders op een insectensnelweg, en kun je zomaar oog in oog met een ree staan of de sporen van een das je pad zien kruisen.''

Utrechts Landschap beschermt inmiddels 95 jaar natuur en erfgoed in de provincie Utrecht door het aankopen van natuur en erfgoed om het te behouden voor toekomstige generaties. De natuurorganisatie beheert inmiddels 5.825 hectare natuur in de provincie Utrecht, 25 buitenplaatsen en 23 molens. De meeste gebieden en monumenten zijn open voor wandelaars en bezoekers. 
Om ook de nieuwe campagne tot een succes te maken, maakt Utrechts Landschap van de gelegenheid gebruik om meteen nieuwe donateurs te werven: de Beschermers van het Landschap. Beschermer worden kan 2,50 euro per maand via de website www.utrechtslandschap.nl/bewaarderust.