Afbeelding
Foto: Stockfoto 123RF

Stijgende energielasten nekken ook voetbalclubs

Algemeen

REGIO • Stijgende energielasten zetten de sport financieel onder grote druk. Uit een rondje langs de voetbalclubs blijkt dat de nood hoog is.

De verdubbeling en soms verviervoudiging van de energielasten leidt tot miljoenen extra (energie)kosten voor alleen al de voetbalverenigingen. Met de winter op komst neemt de problematiek naar verwachting alleen maar toe. De Koninklijke Nederlandse Voetbal Bond (KNVB) heeft in een brief naar de overheid en politiek gepleit voor compensatie voor sportverenigingen.

Fusieclub Montfoort SV’19 draagt nog steeds de kosten van twee verouderde accommodaties. Aan het eind van het seizoen verhuist de voetbalvereniging naar een gerenoveerd clubhuis. ‘’We schatten dat we – als we geen actie ondernemen – een extra kostenpost krijgen van tussen de 50.000 en 80.000 euro”, vertelt bestuurslid Marco Hoogendoorn. ‘’Het nieuwe complex, waarvan de bouw in februari 2023 begint, wordt meteen verduurzaamd. De hogere gasprijs is een fikse tegenvaller. We zijn hard op zoek naar oplossingen om de financiële gevolgen van de stijging van de energiekosten het hoofd te bieden.” 

SV Lopik voorzitter Robert Bakker luidt de noodklok. ‘’Per 1 oktober is onze gasrekening op jaarbasis begroot op 20.000 euro, dat is ruim vier keer zoveel als voorheen. Dat betekent dat we in de rode cijfers terecht gaan komen. We zullen hulp nodig hebben om ons hoofd boven water te houden. Dankzij de onlangs aangeschafte zonnepanelen zal de stroomafrekening meevallen.”

In Polsbroek hopen ze de winter wel door te komen. ‘’We hebben een energiecontract dat nog doorloopt tot maart 2023,” aldus SPV-voorzitter Theo Sangers. ,,De temperatuur in alle ruimtes is inmiddels wel twee graden lager gezet. De afgelopen jaren hebben we ons complex reeds verduurzaamd met zonnepanelen, dubbel glas, ledverlichting op de trainingsvelden en dakisolatie. Alleen de verlichting voor het hoofdveld is een energieslurper, maar wanneer spelen we nou een avondwedstrijd. Uiteraard gaan we onze leden vragen zuinig met energie om te gaan.”

VV Cabauw is niet aangesloten op het gasnet vanwege de ligging ver buiten de kern Cabauw. Voor de verwarming wordt gebruik gemaakt van het nog duurdere tankgas. ‘’Vlak voor corona hebben we met de gemeente om de tafel gezeten,” vertelt Cabauwenaar Kees Sluis. ‘’,De mogelijkheid om gebruik te maken van een renteloze lening om onze accommodatie te verduurzamen is toen in gang gezet. 56 zonnepanelen om de elektriciteitskosten te verlagen en zonneboilers om het water voor de douches te verwarmen zijn aangeschaft. Alle nieuwbouw is geïsoleerd.”

Voor de lange termijn zet de KNVB verder in op verduurzaming van voetbalverenigingen. Veel vereniging hebben al geïnvesteerd in verduurzaming om energie te kunnen besparen. De bond pleit voor verhoging van duurzaamheidssubsidies, extra ruimte voor het terug leveren van energie door sportaanbieders en renteloos startkapitaal voor clubs die willen verduurzamen en over te weinig eigen middelen hiervoor beschikken. 

Wim Kroone