• Zwaarbewapende agenten bij het bedrijf aan het Tasveld in Montfoort.
• Zwaarbewapende agenten bij het bedrijf aan het Tasveld in Montfoort. Foto: Aangeleverd
update

Ook inval in Montfoort bij landelijke anti witwas-actie

112

MONTFOORT • Bij een landelijke en zelfs internationale anti-witwasactie heeft de politie ook een inval uitgevoerd bij een bedrijf op het bedrijventerrein IJsselveld in Montfoort. Volgens een ooggetuige zou het gaan om een bedrijf aan het Tasveld. Hij heeft ook zwaarbewapende agenten gezien.

In Montfoort is de bewakingseenheid ingezet om ervoor te zorgen dat rechercheurs die in het pand aanwezig waren veilig hun werk konden doen, zo meldt de politie. 

Er zijn in totaal zeker honderden rechercheurs betrokken geweest bij de actie op dinsdag 11 oktober, waarbij woningen en bedrijfspanden worden doorzocht. De eerste arrestaties zijn verricht in Rotterdam, Bergschenhoek, Oostvoorne, Nieuwerkerk aan den IJssel, Uithoorn en Amsterdam. De invallen in Montfoort, Valkenburg, Den Haag en Denekamp namen meer tijd in beslag. Ook in Luxemburg en Servië zijn panden doorzocht. 

Er zijn vooralsnog zeven verdachten aangehouden. Zij worden verdacht van het vormen van een criminele organisatie die zich bezig houdt met witwassen en handel in verdovende middelen 

De rechercheurs kregen hulp van specialistische groepen, zoals arrestatieteams en bewakingseenheden.

In totaal heeft de recherche 22 woningen en bedrijfspanden doorzocht, waaronder die in Montfoort. Ook in het buitenland zijn agenten van de politie actief geweest met het zoeken naar meer informatie over de verdachten en bewijs van hun mogelijk criminele activiteiten. Bij de doorzoekingen  zijn onder meer dure auto’s en contant geld in beslag genomenDaarnaast gaan rechercheurs en digitaal specialisten aan de slag met de inhoud van bedrijfsadministratie, telefoons en computers die zijn meegenomen. 

Het onderzoek naar de organisatie startte twee jaar geleden, na informatie over mogelijke criminele, ondermijnende activiteiten van de verdachten. Een team van  financieel rechercheurs is  onder leiding van het Openbaar Ministerie in Rotterdam bezig geweest met verzamelen van bewijs tegen de verdachten. Het onderzoeksteam denkt dat afgelopen jaren een geldbedrag van meer dan honderd miljoen euro is witgewassen door de verdachten.