Raad wil agenda voor lange termijn

montfoort • Tijdens de raadsvergadering heeft de Montfoortse raad unaniem ingestemd 90.000 euro beschikbaar te stellen, zodat het college aan de slag kan met het uitvoeringsprogramma. Wel is door een amendement het voorstel aangevuld met een lange termijn agenda.

Naast de lange termijn agenda zal het voorstel worden aangevuld met alle zaken die het college al in behandeling heeft en met de afspraak dat over de 90.000 euro verantwoording moet worden afgelegd, zodat de raad de regie blijft behouden. Verschillende partijen constateerden onduidelijkheden of misten zaken in het uitvoeringsprogramma waar het amendement helderheid in dient te geven.

"Het uitvoeringsprogramma blijft erg vaag, veel dingen worden open gehouden. Er staat weinig nieuwe dingen in. Het lijkt meer op de winkel te passen. We zien weinig terug op het gebied van duurzaamheid en armoedebestrijding. We zijn blij met het oppakken van zaken zoals de bibliotheek, het scholencomplex en het bouwen van woningen. Maar we willen meer duidelijkheid zoals in het amendement staat beschreven”, aldus fractievoorzitter Ilse van der Horst van Progressief Akkoord.

Duidelijkheid 

Ook SGP-fractievoorzitter Timmerarends gaf aan dat zijn fractie een aantal zaken mist. "We willen de lange termijn agenda, ook om duidelijkheid te krijgen waar het college nu mee bezig is.” "Er staan goede en mindere goede punten in het uitvoeringsprogramma. In de loop van de tijd willen we per onderwerp de uitwerking van het college inzien”, aldus fractievoorzitter Schrijver van D66. Zowel CU-fractievoorzitter Kok als CDA-fractievoorzitter Van Kooten onderstreepten deze meningen.

"We hadden graag wat meer ambitie in het uitvoeringsprogramma gezien, maar ons is de noodzaak ook duidelijk om nu verder te kunnen gaan. Maar de raad moet aan het roer blijven", gaf fractievoorzitter Andriessen van VVD aan. Hij reageerde met enige verbazing op wethouder Jonkers (Lokaal Montfoort). Jonkers stelde in eerste instantie voor de toelichting van het amendement aan te passen door het uitvoeringsprogramma een levend document te noemen en toe te voegen aan de agendastukken. "De beraadslaging is zo niet te volgen als het college aanpassingen wil op een amendement van de raad zonder schriftelijke vastlegging”, aldus Andriessen.

Na een schorsing werd besloten het amendement in tact te laten en werd deze unaniem aangenomen. Jonkers gaf hierop de toezegging onverkort met het gewijzigde voorstel aan de slag te zullen gaan.

Linda de Kort