Gratis openbaar vervoer voor ouderen

REGIO • De provincie Utrecht biedt ouderen een jaar lang gratis gebruik aan van bus en tram. 

Ouderen in de provincie Utrecht die aangewezen zijn op een AOW-uitkering hebben het niet altijd gemakkelijk. Vaak is de sociale en financiële drempel hoog om op bezoek te gaan bij vrienden, familie of kennissen. Het openbaar vervoer kan hen over de streep helpen. 

Het initiatief voor deze actie komt uit het coalitieakkoord van de provincie Utrecht. De proef met gratis OV is voorbereid in samenwerking met vervoerders U-OV en Syntus Utrecht en start in september en loopt tot 9 december 2023. 

De proef is voor mensen die 66 jaar of ouder zijn, in de provincie Utrecht wonen en niet meer te besteden hebben dan 17.700 euro per jaar. Zij kunnen vanaf 19 september doordeweeks na 9.00 uur en in het weekend en op feestdagen de hele dag in heel de provincie Utrecht gratis reizen met de bus, tram, buurtbus en flex-diensten van U-OV en Syntus Utrecht.  

Ouderen die gebruik willen maken van het gratis OV-abonnement kunnen deze aanvragen op de website gratisreizenouderen.nl. Daar staat uitgelegd welke stappen ze moeten nemen. Ze moeten bijvoorbeeld met een inkomstenverklaring van de belastingdienst aantonen dat ze voldoen aan de voorwaarden. Wie aan de voorwaarden voldoet, krijgt het abonnement op de persoonlijke ov-chipkaart. 

Voor hulp bij de aanvraag kunnen mensen terecht bij bibliotheken met een Informatiepunt Digitale Overheid.