woensdag 21 september

Digi Café Montfoort
10:00-12:00 uur Montfoort, Huis van Ervaring Kasteelplein 7
Voor wie onder begeleiding van vrijwilligers handiger wil worden met de computer, smartphone of tablet. Of meer wil weten van Whatsappen, sms-en of mailen en het downloaden van een e-book. Neem bij voorkeur eigen apparatuur opgeladen mee. Wekelijks inloopspreekuur.

Wereld Alzheimer Dag Lopik
10:00-15:30 uur Lopik, Willige Langerak, Cabauw
Werkgroep Dementievriendelijk Lopik nodigt belangstellenden uit om 'Samen op pad' te gaan met iemand die zij uit eigen kring kennen: man of vrouw, uw buurman of buurvrouw, vriend of vriendin of iemand anders. Van 10.00 uur tot 12.00 uur bij Natuurmuseum de Wielewaal Tiendweg 26 te Willige Langerak, gevolgd door een lunch van 12.30 tot 15.30 bij Café ‘In ‘t Witte Paard’, Cabauwsekade 42a in Cabauw. Aansluitend een verhaal over oude gebruiksvoorwerpen door Jan Kromwijk. Tot slot geeft Monica de Wit van Blooms Lopik een workshop bloemschikken en gaat iedereen met een bloemetje naar huis. De deelname is gratis. Wel aanmelden via arcogina@freeler.nl of 06-13957781.

Diner met spelmiddag
12.30-16.00 uur Lopik, dorpshuis De Schouw.
Ouderencomité Lopik-dorp organiseert om 12.30 uur een driegangen diner en daarna om 14.00 een spel- en activiteitenmiddag in dorpshuis De Schouw. Opgeven tot en met 14 mei bij Arendje Vriezema, tel. 0348-552038, Gerda Boer tel. 0348-553387. De kosten voor diner inclusief drankje zijn 7,50 euro. Voor 2 euro, inclusief koffie, kaarten, sjoelen, kegelen en rummikub spelen.

Verkoop rommelmarktspullen
13:30-16:00 uur Jaarsveld, voormalig schoolgebouw, Kerkstraat 1
Grote verkoping van rommelmarktspullen in voormalig schoolgebouw Jaarsveld. Tweemaal per week open. Elke woensdagmiddag van 13.30 uur tot 16.00 uur en op zaterdagmorgen van 09.00 uur tot 12.00 uur. Enorme enorme hoeveelheid spullen te koop tegen kleine prijsjes.

Herfstwandeling in natuurgebied Willeskop
14:00-16:00 uur Montfoort, Het Beloken Land, Blokland 116
Staatsbosbeheer organiseert in samenwerking met Het Beloken Land een herfstwandeling in het natuurgebied Willeskop te Montfoort, het enige stukje moeras dat er in de wijde omgeving te vinden is. Tijdens de wandeling, die voert over eeuwenoude houtkades, vertelt de Staatsbosbeheer gids het geheim van deze plek en het ontstaan. Met bezoek aan de uitkijktoren. Advies: goede wandelschoenen en een verrekijker. Vooraf een korte inleiding. Kosten 8 euro voor volwassenen en 5 euro voor kinderen tot 12 jaar, inclusief een consumptie. Deelnemers dienen zich aan te melden via www.staatsbosbeheer.nl/herfstwandelingwilleskop

Open Repetitie Dutch Pride
19:30 uur IJsselstein, De Baanbreker, Baden Powellweg 1
Na de zomerstop staat vrouwenkoor Dutch Pride weer klaar om te zingen met de nieuwe dirigent Anja Dirkzwager. Nieuwe leden welkom. Meezingen kan alvast tijdens de open repetitieavond. Aanmelden kan via info@dutchpride.nl of bel/app 06-23816671. Deelname is gratis.

donderdag 22 september

Open Ontmoetingskerk
10:00-11:30 uur IJsselstein, Ontmoetingskerk, Andorrastraat 2
Elke donderdagmorgen is de Ontmoetingskerk open voor ontmoeting van 10.00 tot 11.30 uur. Mensen kunnen er terecht voor een kop koffie, praatje en gezelligheid. Tot en met oktober.

Teun Toebes: ‘VerpleegThuis’
20:00 uur IJsselstein, Fulcotheater, Overtoom 3
Als afgestudeerd verpleegkundige in de geriatrie weet Teun Toebes dat het leven een nachtmerrie kan zijn als het hoofd en lichaam vergeten contact te maken. Daarom wil de 22-jarige ervaren hoe het is om een oudere te zijn in een verpleeghuis. Hij besloot zich permanent te vestigen op de gesloten afdeling van een verpleeghuis in Utrecht. Aan de hand van grappige, verdrietige en vrolijke anekdotes neemt zal de toeschouwers mee in een wereld die zij nooit eerder zo zagen. Prijs: 24 euro. Informatie en kaarten via www.fulcotheater.nl

vrijdag 23 september

Groen & Lekker Markt
14:00-16:00 uur IJsselstein, plein Museum IJsselstein, Walkade 2-4
Maandelijks op een vrijdagmiddag organiseren Museum IJsselstein (MIJ) en Eetbaar IJsselstein een Groen & Lekker Markt met een divers aanbod van natuurlijke producten uit tuinen in IJsselstein, afgestemd op het seizoen. Daarnaast zijn er elke markt wisselende aanbieders. Ook nog op vrijdagmiddag 28 oktober.

Interkerkelijk gebed voor de stad
19:30-20:00 uur IJsselstein, Nicolaasbasiliek, Sint Nicolaasstraat 12
Het IKO, het Interkerkelijk Overleg IJsselstein, organiseert een gebedsmoment voor de stad. Iedereen welkom in de Nicolaasbasiliek om te bidden voor de stad, zoals de scholen, zorginstellingen, het bestuur, de nood in Oekraïne en de wereld. Van harte welkom.

Mads Wittermans: ‘The Meeting’
20:00 uur IJsselstein, Fulcotheater, Overtoom 3
The Meeting is het persoonlijk verhaal van acteur Mads Wittermans. In 2009 heeft hij enige tijd in een kliniek in Schotland doorgebracht om van zijn alcoholverslaving af te komen. Door heel hard aan zichzelf te werken heeft hij zijn verslaving overwonnen. In deze voorstelling laat hij met ruimte voor de lach de pijn, de gekte, het verdriet, de gevangenschap en de eenzaamheid zien. Prijs: 15 euro. Informatie en kaarten via www.fulcotheater.nl

Popkoor L!VE brengt ‘Greatest Hits’
20:30 uur IJsselstein, Theater Pantalone, Linnaeusweg 5
Voor de laatste keer onder de bezielende leiding van dirigent Sebastian van Zuijlen brengt Popkoor L!VE een gevarieerd programma met de grote hits van Prince, Queen en Bob Marley, maar ook met meer recente popsongs van David Guetta en Swedish House Mafia Ook de L!VE-band is er weer bij. Entree 20 euro; kinderen tot 12 jaar 15 euro (5 euro retour op de avond zelf). Laatste concert op zaterdag 24 september. Informatie en kaarten via www.theaterpantalone.nl

zaterdag 24 september

Verkoop rommelmarktspullen
09:00-12:00 uur Jaarsveld, voormalig schoolgebouw, Kerkstraat 1
Grote verkoping van rommelmarktspullen in voormalig schoolgebouw Jaarsveld. Tweemaal per week open. Elke woensdagmiddag van 13.30 uur tot 16.00 uur en op zaterdagmorgen van 09.00 uur tot 12.00 uur. Enorme enorme hoeveelheid spullen te koop tegen kleine prijsjes.

Ladiesfair in Benschop
10:00-16:00 uur Benschop, adres Boveneind ZZ 35
Verwendag voor vrouwen. Accent op mooie nieuwe en gedragen merkkleding. Met modeshow, high tea, fotoshoots, verkoop van sieraden, bloemen, boeken, tijdschriften en brocante. Alle kleding belangeloos door winkels en particulieren ter beschikking gesteld. Opbrengst voor goed doel: Bake4Ukrain, een kleinschalig project in Kiev. Parkeren kan op de locatie.

Oogstfeest in wijktuin
10:00-16:00 uur IJsselstein, Wijktuin Achterveld & Groenvliet, Achtersloot 23a
Wijktuin Achterveld & Groenvliet sluit het seizoen als vanouds af met een oogstfeest. Samen met Wijktuinvrijwilligers, de imkers van de Bijenvereniging, de koks van WijKoken, Molen De Windotter, Eetbaar IJsselstein, Horizon Natuurvoeding, Sandra-met-zoet-en-zuur, Mevrouw Soap en Klimaat Neutraal IJsselstein. De Wijktuin zelf staat er met eigen waar en versgeperst fruitsap. Andere activiteiten zijn onder meer de fruittaart-bakwedstrijd en wilgentenen vlechten. Wie nieuw is op de Wijktuin, krijgt een rondleiding of dwaalt op eigen houtje wat rond.

Fashion en Lifestyle Event
12:00-16:00 uur IJsselstein, winkelstraten binnenstad
Ondernemers presenteren op feestelijke wijze de nieuwe collecties in de winkels en tussen uur op de catwalk in de winkelstraten. Van nieuwe najaarsmode, (woon)accessoires, schoenen, tassen, sieraden, brillen, make-up en kapsels tot lekkernijen en de hipste hebbedingen. Kom de nieuwste trends ontdekken en ontmoet elkaar tijdens het shoppen, op de terrassen of in de horecagelegenheden.

T in het Atelier
15:00-21:00 uur Montfoort, Montfoorts Kunstenaars Collectief, Klaverpad 6
Expositie 'Structuur' te zien tijdens openstelling 'Thee in het Atelier'. Kunstenaars aanwezig. Informatie: www.montfoortskunstenaarscollectief.nl/

Art & Wine
15:30-17:00 uur IJsselstein, theatercafé Fulcotheater, Overtoom 3
In de maand september richten kunstenaars uit de regio een nieuwe expositie in in de gangen en zalen van de bovenverdieping van het Fulcogebouw. In totaal is er 150 meter expositieruimte. Kunstenaars aanwezig om hun werk toe te lichten.

zondag 25 september

Vogelexcursie Groene Jonker e.o.
7:30-14:00 uur IJsselstein/Nieuwegein, vertrek parkeerplaats de Blokhoeve (NBC) te Nieuwegein
Vogelwacht Nieuwegein-IJsselstein organiseert een excursie naar de Groene Jonker nabij Woerden. Waterrijk natuurgebied met riet en graslanden en gewild gebied voor veel vogelsoorten, zoals allerlei soorten eenden, steltlopers, rallen, kwikstaarten en andere zangvogels. Aanmelden via chriskling@vogelwacht-utrecht.nl. Plaats voor 20 deelnemers. Aanmelden voor 22 september met vermelding eigen vervoer.

Melany & Friends
14.30 uur IJsselstein, Fulcotheater, Overtoom 3
Melanie Ryan verzorgt in 2022 en 2023 ieder jaargetijde een muzikale voorstelling samen met een andere gast artiest. Naast duetten en covers, zingen beide artiesten ook nummers uit hun eigen repertoire en uit elkaars genre. In deze herfsteditie is Nederpop-zangeres Laura Beekman de gast. Prijs: 14,50 euro. Informatie en kaarten via www.fulcotheater.nl

Merel van Eldik: ‘De Rode Sneakers'
15.00 uur IJsselstein, Fulcotheater, Overtoom 3
Een sprookjesachtige en muzikale luistervoorstelling, bedacht en geschreven door Merel van Eldik in samenwerking met de live geschilderde magische zandtekeningen van de ‘Zandprinses' Rosa van den Vijver. Een eigentijdse bewerking van het Andersen sprookje ‘De Rode Schoentjes'. Familievoorstelling geschikt vanaf 6 jaar. Prijs: 16,50 euro. Informatie en kaarten via www.fulcotheater.nl