Vragen van CDA en VVD over het Fulcobestuur

ijsselstein • Twee van de drie coalitiepartijen, hebben twijfels over de bestuursvorm van het Fulcotheater. In een persbericht geven ze aan vragen hierover te sturen aan het college van B en W.

De fractieleiders Hartelust (VVD) en Van Kippersluis (CDA) stellen dat de gemeenteraad eerder heeft besloten dat het Fulcotheater een bestuur én een toezichthoudend orgaan moet hebben. Uit een artikel in deze krant van 7 september, waarin oud-burgemeester Kallen wordt voorgesteld als nieuw bestuurslid, valt volgens de partijen op te maken dat het Fulcobestuur uitvoerend en toezichthoudend is. "Een raadsbesluit kan niet zomaar terzijde worden geschoven. Wij moeten de mogelijkheid hebben om de besteding van subsidiegeld te kunnen controleren.” Ook maken partijen zich zorgen over de continuïteit en de maatschappelijke betrokkenheid van het Fulcotheater. In het persbericht memoreren de partijen overigens ook dat het oude Fulcobestuur, bestaande uit het gewenste bestuur en toezichthoudend orgaan, niet volgens de normen van de raad functioneerde.
Het is bijzonder dat twee coalitiepartijen nu al aangeven met het raadsbesluit de eerdere niet-functionerende bestuursvorm te willen voortzetten, terwijl het Fulcobestuur een vorm lijkt te kiezen met flexibiliteit en slagkracht in de moeilijke tijden na corona. Functies en bevoegdheden zijn volgens het bestuur duidelijk omschreven en gescheiden en de subsidiebesteding is inzichtelijk en voldoet daarmee aan de governancecode cultuur, zoals omschreven in de gemeentelijke Kunst- en Cultuurnota voor alle subsidierelaties. De zorgen om de continuïteit en maatschappelijke betrokkenheid van het theater lijken prematuur, omdat sinds de opening na de coronaperiode tal van evenementen en voorstellingen hebben plaatsgevonden in samenwerking met diverse IJsselsteinse organisaties en de deuren van het theatercafé wijd openstaan.