• Cindy en Rob Bunnik van de zorg- en leerboerderij 'Bij Sep Horses en Co' met hun twee paarden.
• Cindy en Rob Bunnik van de zorg- en leerboerderij 'Bij Sep Horses en Co' met hun twee paarden. Foto: Paul van den Dungen

Zorg- en leerboerderij vol dieren

ijsselstein • Tussen de uitgestrekte weilanden van de Stuivenbergweg in IJsselstein ligt een kleine zorg- en leerboerderij voor (ortho)pedagogiek met de naam 'Bij Sep Horses en Co'.

Het boerenbedrijf wordt door Ron en Cindy Bunnik gerund maar het is voornamelijk Cindy die de zorgboerderij onder haar hoede heeft. "Wij zijn een franchise aangegaan met Horses en Co in Heerjansdam. Onze zoon Sep heeft een verstandelijk beperking ten gevolge van het SATB2 syndroom. Hij zit op de Stip, een school voor voortgezet speciaal onderwijs in Utrecht. Op de zaterdagen en in de vakanties gaat hij naar een zorgboerderij in Werkhoven. Ondanks de vele zorg en aandacht die hij vraagt en ook nodig heeft, is hij een verrijking in ons leven. Hij kan goed overweg met onze andere drie kinderen en vindt het fijn om naar een zorgboerderij te gaan. Wij gunnen alle kinderen zo’n plek en daaruit is het idee ontstaan om ook zelf iets op te zetten. Wij zijn inmiddels gestart en trots op het resultaat.''

Na schooltijd wordt van maandag tot en met vrijdag van 14 tot 18 uur naschoolse dagbesteding aangeboden, maar op woensdag is dat van 13 tot 17 uur. ''Tussen de schooltijden bieden wij dagbesteding en begeleiding op maat voor tijdelijke schooluitvallers en kinderen die door medische problematiek even niet naar school kunnen. Wij bieden geen onderwijs en de boerderij is niet geschikt voor rolstoelen."

Kindvriendelijke paarden

fgelopen woensdag kwam een groepje kinderen naar de zorgboerderij. Zij hebben een verstandelijke beperking en worden door hun ouders gebracht en opgehaald. Begonnen wordt met het schoonmaken van de hokjes van de kalveren en daarna begint de lunch. Na het eten gaan zij rustig spelen en voor de kinderen die meer rust vragen is er nog een afzonderlijke ruimte. As ze met z'n allen wat fruit hebben gegeten gaan ze naar de dieren.

"Wij hebben hier kippen, konijnen, cavia's en twee grote paarden. De kinderen leren de dieren kennen en zorgen er ook voor. Ze houden de hokken schoon, aaien en knuffelen ze. De paarden zijn erg kindvriendelijke dieren en in staat om een kind rust en vertrouwen te geven."
Als ambulanceverpleegkundige bij de RAVU en met de nodige extra opleidingen heeft Cindy voldoende kennis om deze kinderen op te vangen. "Daarnaast ben ik door Sep ook nog eens ervaringsdeskundige. Ik weet wat het betekent om een kind met een beperking te hebben en weet ook waar die ouders tegenaan lopen. Onze visie is, dat iedereen mag zijn wie hij of zij is. We hebben respect voor elkaar, voor de mens, het dier en de natuur. Onze missie is om de kinderen een veilige omgeving te bieden waarin zij zich verder kunnen ontwikkelen tussen de dieren in de natuur.''

Zaterdag 17 september is iedereen van 11 tot 15 uur welkom op de open dag met rondleiding op de boerderij, de gebouwen en de dieren aan de Stuivenbergweg 15 in IJsselstein.

Paul van den Dungen