Strijd tegen exotische waterplanten

lopik • Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden is maandag gestart met de bestrijding van exotische waterplanten in Lopik. Diverse vijvers en sloten zitten vol met de exotische waterplanten Cabomba en Ongelijkbladig vederkruid.

Cabomba, ofwel waterwaaier, en het Ongelijkbladig vederkruid zorgen voor meerdere problemen. Doordat de planten sterk woekeren, verdringen ze vrijwel alle overige begroeiing in de sloten. De grote hoeveelheid planten kunnen vooral ‘s nachts en in de vroege ochtend tot een gebrek aan zuurstof in het water leiden. Dit heeft negatieve gevolgen voor vissen en andere waterdieren die ook zuurstof nodig hebben. Ook verstoppen de planten duikers, stuwen en gemalen en bemoeilijken hierdoor de water aan- en afvoer.
De beide exoten komen van nature hier niet in het oppervlaktewater voor. De handel in deze planten is inmiddels verboden, maar de plant zit nog wel in veel vijvers en aquaria. Om ervoor te zorgen dat de bestrijding niet voor niets is, vraagt het waterschap aquarium- en vijverbezitters daarom om het overschot aan exotische waterplanten niet in de sloot te gooien, maar in de gft-container.
Bij de bestrijding maakt de firma Harkboot gebruikt van een zelf ontwikkelde, aangepaste maaiboot waarop een grote hark gemonteerd is. Hiermee worden de planten met wortel en al uit de waterbodem geharkt. Na de werkzaamheden is het water in de sloot eerst wat troebel en zonder planten oogt het kaal: het dikke pakket is verdwenen. Na enige tijd keren oorspronkelijke planten als waterlelie en gele plomp weer terug.