Karin en Peter ter Horst zijn ervaringsdeskundige professionals en hebben een missie: hulp bieden in de verslavingszorg. Zij haalden Mads Wittermans naar IJsselstein.
Karin en Peter ter Horst zijn ervaringsdeskundige professionals en hebben een missie: hulp bieden in de verslavingszorg. Zij haalden Mads Wittermans naar IJsselstein. Foto: Lysette Verwegen

Een bijzondere Meeting

ijsselstein • Het stigma van verslaving wegnemen, preventie, bewustwording en laagdrempelig de weg naar hulp wijzen. Met dat doel halen Peter en Karin ter Horst acteur Mads Wittermans naar IJsselstein: "We hebben zijn voorstelling in Zwolle gezien en waren diep onder de indruk over de manier waarop hij over zijn periode van verslaving en herstel vertelt.”

Peter ter Horst, herstelcoach, interventionist én professioneel ervaringsdeskundige, weet waar hij het over heeft. “De voorstelling van Mads was voor mij zo herkenbaar.” Ook echtgenote Karin herkende veel, als naaste van iemand die verslaafd was. “Ik weet hoe verschrikkelijk het is om je dierbare te zien vechten tegen de verslaving en heb zelf ervaren hoe belangrijk het is dat er ook naar de directe omgeving van de verslaafde wordt gekeken. Daarom ben ik opleidingen gaan volgen en nu, net als Peter, professioneel ervaringsdeskundige in de verslavingszorg.”

En die zorg is hard nodig weten ze. Het begint met bewustwording. “Er is veel verslavingsproblematiek in Nederland, maar verslaving is nog steeds een stigma. Dat willen we doorbreken en er zijn veel organisaties die voor hulp laagdrempelig te benaderen zijn voor verslaafden en hun naasten.” Lang was verslaving een taboe: “Het is niet iets dat snel de voorpagina haalt, behalve als FC Utrecht-voorzitter Van Seumeren zegt dat de hooligans drugs- en drankproblemen hebben”, noemt Ter Horst als voorbeeld. Hij is blij met tv-programma’s als Verslaafd: “Want het zijn niet alleen bekende Nederlanders die met verslaving te maken hebben.” Die programma’s dragen bij aan bewustwording en verdrijven het stereotypische beeld dat 'de verslaafde' laveloos in een verlaten park tussen de rommel ligt. "De meeste verslaafden vind je in de groep van Jan Modaal  met kinderen en een auto voor de deur en onder mensen met goede banen, waar je het niet van verwacht. En BN’ers, waarvan velen – zoals: Najib Amhali, Dré Hazes, Lange Frans en Jeroen Rietbergen – het inmiddels toegeven.” De voorbeelden illustreren niet alleen dat verslaving in alle lagen van de bevolking voorkomt, maar tevens dat er meer verslavingen mogelijk zijn dan alleen aan drugs en drank: ook seks, gamen, gokken, medicijnen en eten zijn bekende verslavingen. "Sommige verhalen worden uitvergroot, maar de rode lijn en de kenmerken van verslaving zijn overal hetzelfde."

"Verslaving is een ziekte die als een geniepige sluipmoordenaar het leven komt verwoesten", vertelt Ter Horst. "Zo is alcoholgebruik algemeen aanvaard: 'Joh, doe gezellig mee', de vrijdagmiddagborrel; drinken is gewoon. Maar niet voor iedereen." Want waar de verslaving begint is voor iedereen anders. "Een duidelijk signaal: als je denkt ik neem er een, maar het worden er toch meer. Of als het gebruik psychische en/of lichamelijke consequenties heeft, zoals: het onweerstaanbare verlangen, stiekem gebruik, manipuleren; het hoort allemaal bij de verslavingsziekte. Het komt vaak voor dat we door werkgevers - ook uit de IJsselsteinse regio - of naasten worden gebeld die zich zorgen maken over iemand die bijvoorbeeld vaak ziek is op maandag, geen verantwoordelijkheid neemt, een kort lontje heeft en veel fouten maakt. De omgeving heeft gelukkig vaak minder schroom om over een mogelijke verslaving te praten en hulp te vragen."

De voorstelling van Mads Wittermans is bijzonder omdat hij met humor en zelfspot toch uit eigen ervaring de verslavingsproblematiek voor het voetlicht brengt. "Onder invloed van middelen doen mensen nu eenmaal ook hilarische gekke dingen; daar praat hij open over", vertelt Karin. "Hij heeft kinderen, is gescheiden, werkt als acteur en heeft een theaterproductiebedrijf. Hij is uit een diep dal geklommen en al vijf jaar in herstel." Het woord clean wordt niet gebruikt. "Een terugval - korte of langere tijd - kan optreden; dat hoort bij de ziekte verslaving. Door externe triggers, zoals de beschikbaarheid van het middel of intern; bijvoorbeeld door onverwerkte angsten of trauma's. In herstel gaan en blijven is hard werken, de rest van je leven." Ter Horst verwoordt het uit eigen ervaring: "Herstel is elke dag een betere versie van jezelf willen worden en weten wat je daarvoor moet doen of laten." Er zijn tal van organisaties, aanwezig vanaf 19.00 uur op de infomarkt rond de voorstelling van Mads, die daarbij helpen.