• Feest rond oprichters Dewi en Elza - aan tafel tussen de clubleden - voor 25 jaar Mahjong De Oase.
• Feest rond oprichters Dewi en Elza - aan tafel tussen de clubleden - voor 25 jaar Mahjong De Oase. Foto: Bernard Brosi

Mahjong De Oase viert zilveren jubileum

Algemeen

IJSSELSTEIN • Het begon in 1997, met een van de vele initiatieven van Dewi Satriasaputra (89). Zij wilde rond het van oorsprong Chinese mahjongspel iets organiseren om de Antilliaanse, Indische, Chinese en Surinaamse culturen bij elkaar te brengen. Een probleem: ze kende de spelregels niet. Toen ze Elza Ko (91) ontmoette was dat probleem opgelost en voor de puntentelling werd ook iemand gevonden. Mahjongclub De Oase was geboren en floreert, nu 25 jaar later, nog steeds.

En dat feestje werd zaterdag gevierd in De Oase, mét een optreden van het Zeemanskoor, bezoek van wethouder Tas, een Chinees-Indische maaltijd en een fotoboek voor de 28 leden. Initiatiefnemers Dewi, inmiddels 89 jaar en Elza (91), die elke week nog meespelen, waren het stralend middelpunt. Ze zagen hun clubje van vier groeien. “Iedereen kan komen kijken als we op dinsdag en woensdag van 13.30 tot 17.00 uur spelen in De Oase.” Het is een - gezond - verslavend spel. “Goed voor de geest en de concentratie en tussen de spellen door heel gezellig.” Maar eerst moeten de spelregels geleerd worden. “Heus niet zo moeilijk, maar soms haken mensen daardoor wel eens te snel af”, vertelt Dewi. Elza leerde de spelregels door te kijken naar haar spelende echtgenoot. “Van mijn vader mocht ik wel spelen en kijken, maar niet gokken, vandaar dat ik de puntentelling niet beheerste”, lacht ze. In China wordt door bijna iedereen en overal mahjong gespeeld. “Het spel wordt in Nederland ook steeds populairder en er bestaan veel clubjes.” In IJsselstein is ook De Negen Poorten actief. “Maar zij spelen in de avonden en dat is handig voor mensen die overdag werken.”

In de beginjaren was het vaste prik dat Elze met een clublid een Oosterse maaltijd kookte. En er werden eveneens uitstapjes en midweekjes georganiseerd; ‘Dan speelden we mahjong tot diep in de nacht’. Nu zorgt het bestuur - waarvan Dewi tien jaar voorzitter was - voor activiteiten. “Het gaat allemaal prima zo. Als we gezond 100 worden spelen we nog steeds”, lacht het tweetal.

Lysette Verwegen