Tram bij smeerinstallatie in IJsselstein.
Tram bij smeerinstallatie in IJsselstein. Foto: Gerard van Buuren

IJsselsteinse trams krijgen als eerste wieldempers tegen booggeluid

Algemeen

IJSSELSTEIN • Regiotram Utrecht is sinds vorige week begonnen met het plaatsen van wieldempers op de trams die rijden tussen Utrecht, Nieuwegein en IJsselstein. Dit om het hinderlijk piepende geluid - ook wel booggeluid genoemd - van de trams te voorkomen. Trams die rijden door IJsselstein krijgen voorrang

Wekelijks worden maximaal vijf trams met de wieldempers uitgerust. Deze trams worden zo snel mogelijk ingezet naar IJsselstein, met name bij de vroege en late ritten. Het streven is half september. In de loop van dit najaar moeten alle trams uitgerust zijn met de wieldempers. Wieldempers nemen het booggeluid niet altijd en overal weg, maar de proeven en eerste waarnemingen zijn positief, aldus de provincie.

Ander smeermiddel

Sinds de vernieuwing van de trambaan een paar jaar geleden is het trambedrijf van de provincie al bezig om de geluidshinder met smeerinstallaties te beperken. Wat niet meehielp is dat de tram afgelopen voorjaar niet heeft gereden en er daarom ook geen smering kon plaatsvinden. Deze moest opnieuw worden opgebouwd bij de herstart van de dienstregeling in de zomer. De werking van de baansmeerinstallaties is ook nog niet zoals het zou moeten zijn, erkent de provincie.  ’’De komende weken gaan we een ander, recent ontwikkeld smeermiddel inzetten op de rails. Dit middel zou beter moeten werken dan het huidige.’’

Bijkomend probleem is dat de tramrails erg vies zijn geworden door de smeermiddelen. Daardoor ontstaat er klontervorming en wordt het nieuwe smeermiddel niet goed uitgereden. De tramrails worden daarom eerst gereinigd en ontdaan van alle viezigheid om de smering opnieuw op te bouwen. Ook wordt er een proef opgestart met een smeerinstallatie van een andere leverancier. 

Daarnaast zijn er nog andere maatregelen in uitvoering. Met Qbuzz worden afspraken gemaakt over het rijgedrag van trambestuurders in bepaalde bochten. Uit proeven is vastgesteld dat de snelheid van de trams geen grote invloed heeft op het booggeluid. Wat wel effect heeft, is hoe de tram optrekt en ‘uitrolt’. Tot slot wordt er een onderzoek uitgevoerd of de situatie kan worden verbeterd door aanpassingen van de wielprofielen of aan de rails.


Met alle maatregelen hoopt de provincie dat het booggeluid snel tot een acceptabel niveau wordt teruggebracht. Op het moment dat alle maatregelen zijn doorgevoerd en de situatie constant is, gaat de provincie opnieuw metingen doen.