• Het regiment bevoorradings- en transporttroepen organiseerde een openbare beëdiging. Hier met Ebu Akkaya uit Linschoten
• Het regiment bevoorradings- en transporttroepen organiseerde een openbare beëdiging. Hier met Ebu Akkaya uit Linschoten Foto: Paul van den Dungen

Militaire beëdiging op Kerkplein in Woerden

woerden/linschoten • Woerden was donderdag voor even weer een garnizoensstad. Op het Kerkplein vond een openbare militaire beëdiging plaats van het regiment bevoorradings- en transporttroepen.

In Plein 7 is deze ochtend de ontvangst van de militairen, hun familieleden en genodigden. Er staat koffie met appelgebak klaar. Eén van de militairen die beëdigd gaat worden is Ebu Akkay uit Linschoten. Hij is getrouwd met Sanne Gouderjaan en samen zijn ze de ouders van de 2,5 jaar oude Ilias. 

Liefde

Sanne ontmoette Ebu in 2011 tijdens haar vakantie in Turkije. Het was liefde op het eerste gezicht, al had het nog wel wat voeten in de aarde voordat Ebu definitief naar Nederland kon komen. Hij moest namelijk nog zijn militaire dienstplicht vervullen. Inmiddels woont Ebu al jaren in ons land en is hij sinds 2021 officieel Nederlander. Na zijn Militaire Basis Opleiding (AMO) gaat Ebu naar de Koninklijke Militaire School (KMS) in Ermelo voor de opleiding tot onderofficier. Hij volgt daar de basis- en algemene functieopleiding aan de School Initiële Vorming Onderofficier (SIVO). Omdat hij zijn Nederlands moet perfectioneren, verlaat hij de KMS om een vijf maanden durende opleiding Nederlands te volgen. Daarna keert hij terug naar de KMS.

En dan is het moment daar. De gasten worden begeleid naar hun (overdekte) plek op het Kerkplein terwijl de militairen een laatste uitleg krijgen. Met veel ceremonieel vertoon laten de verschillende militaire onderdelen zich zien, dit alles onder muzikale begeleiding van de Fanfare Bereden Wapens.

Burgemeesters Victor Molkenboer van Woerden en Danny de Vries van Oudewater zijn aanwezig bij de ceremonie. Aan het eind daarvan houdt Molkenboer een toespraak waarin hij de geschiedenis van de garnizoensstad Woerden toelicht.

Als het regimentsvaandel is opgesteld kunnen de 49 aanwezige militairen de eed, belofte of de betuiging aan Allah afleggen. Na iets meer dan een uur is de ceremonie ten einde en keren alle aanwezigen terug naar Plein 7 voor een hapje en een drankje. Daar krijgen de zojuist beëdigde militairen hun oorkonde uitgereikt.

Redactie

Paul van den Dungen 

Fotografie

Paul van den Dungen