Voel je welkom in monumentaal Montfoort

montfoort • Op Open Monumentendag in Montfoort zijn de belangrijkste monumenten weer opengesteld voor bezichtiging. Ook wordt er een stadswandeling georganiseerd, een tekenwedstrijd voor de jeugd gehouden, vindt er een optreden van Shantykoor De IJsselzangers plaats nabij de brug aan de Hollandsche IJssel en zijn er verschillende tentoonstellingen in Stadsmuseum De Knoperij.

Een aantal Montfoortse monumenten opent op zaterdag 10 september hun deuren. Bezoekers kunnen daar zelf ervaren hoe duurzaamheid vroeger en nu is vormgegeven. Tijdens Open Monumentendag 2022 zijn de Grote of St. Janskerk, de Rooms-katholieke kerk Johannes de Doper, molen De Valk en Het Oude Stadhuis geopend van 10.00 tot 16.00 uur. In de monumenten zijn vrijwilligers aanwezig, die de interessante verhalen over de historie van het gebouw en daarmee een stukje van de geschiedenis van Montfoort kunnen vertellen. 

In Stadsmuseum De Knoperij in de Keizerstraat is ook veel te zien over de geschiedenis van Montfoort. Zo zijn deze dag de tentoonstellingen Oude Hollandse Waterlinie en ‘Water - vriend of vijand’ te bezoeken met speciale aandacht voor de rol van het water in Montfoort vanaf 900 jaar geleden tot nu. De gastheren en -vrouwen gaan gekleed in oud-Hollandse stijl. Daarnaast zijn er in het museum ook de mooiste inzendingen van de fotowedstrijd over water te bekijken. De Knoperij is ook het startpunt van een historisch monumentale stadswandeling om de rijke geschiedenis van de stad te ontdekken. De wandeling vertrekt om 13.30 uur en duurt tot circa 15.00 uur. De deelname is gratis en vooraf aanmelden bij De Knoperij is mogelijk, maar niet noodzakelijk.

De jeugd kan tussen 10.30 en 15.30 uur in Stdsmuseum De Knoperij meedoen aan een tekenwedstrijd in het teken van duurzaamheid, waarbij een prijsje te winnen valt. Shantykoor De IJsselzangers verzorgt deze middag twee optredens bij de brug over de Hollandse IJssel. 

Alle nadere informatie is te vinden op www.openmonumentendag.nl/comite/montfoort/.

.

Op de dag voor de Open Monumentendag is er de OpenMonumenten Klassendag. Leerlingen van groep 7 van deplaatselijke basisscholen mogen naar de Grote of St. Janskerken groep 8 bezoekt de Rooms-katholieke kerk. Het is vaakvoor het eerst dat zij één van deze monumentale gebouwenbinnengaan. Vol ontzag kijken zij naar de eeuwenoudekerken en krijgen zij uitleg over deze monumenten. Voor de jeugd is er een kleurwedstrijd waar een leuk prijsjebij te winnen valt en tot slot geven de IJsselzangers nog twee optredens bij de brug aan de IJssel.

Zaterdag 10 september 2022 van 10.00 - 16.00 uurOpen Monumentendag Montfoort

.In het stadsmuseum zijn tentoonstellingen van de OudeHollandse Waterline en Water – vriend of vijand. 

Monumenten... Wat is er te doen?

Programma:Vrijdag 9 septemberOpen Monumenten Klassendag voor de groepen 7 en 8van de lokale basisscholen

Zaterdag 10 september

Open voor bezichtiging (10.00-16.00 uur):• Grote of Sint-Janskerk• Rooms-katholieke kerk• Het Oude Stadhuis• Molen “De Valk”

Activiteiten:10.00-16.00 uur in Stadsmuseum De Knoperij:• Tentoonstelling Oude Hollandse Waterlinie• Tentoonstelling ‘Water - vriend of vijand’• Bezichtiging mooiste inzendingen fotowedstrijd ‘Water’Met gastheren/-vrouwen verkleed in oud-Hollandse stijl

10.30-15.30 uurTekenwedstrijd voor de jeugd (in teken vanduurzaamheid) waarbij een prijsje te winnen valt.Locatie: Stadsmuseum De Knoperij


13.30-15.00 uurOptreden ‘Shantykoor De IJsselzangers’Locatie: bij de brug aan de Hollandsche IJssel

Locatie van meerdere activiteiten:Stadsmuseum De KnoperijAdres: Keizerstraat 25Telefoonnummer: 06-82863765 (b.g.g. 06-46651411)Openingstijden:Woensdag, donderdag en vrijdag van 13.00 tot 16.00 uurZaterdag van 10.00 tot 16.00 uur