Bezoeken, bekijken en beleven in IJsselstein

ijsselstein • De eeuwenoude monumenten in de binnenstad van IJsselstein zijn zaterdag 10 september voor iedereen toegankelijk. Bezoekers kunnen deze dag op diverse plekken terecht voor rondleidingen, tentoonstellingen, beklimmingen, concerten en verhalen. 

Zo biedt de dag een ideale manier om de monumenten van IJsselstein van binnen en buiten te bekijken en kennis te maken met de rijke historie en cultuur van een van de, volgens een landelijke verkiezing, mooiste vestingsteden. 
In de Nicolaasbasiliek treden koren op, waaronder Fulco's Regionaal Mannenkoor, en kunnen bezoekers de gewelven van de Basiliek beklimmen en genieten van het uitzicht over de historische stad. In de Oude Nicolaaskerk trakteren organisten de luisteraar op orgelspel en is beklimming van de Pasqualini-toren mogelijk. In de 16e-eeuwse kasteeltoren ga je middels levensgrote projecties terug in de tijd. Voor kinderen ligt er bij de toren een boekje met allerlei leuke doe- en ontdekdingen klaar.
De waagmeester is in de oude Waag aanwezig om uitleg te geven over de werking van dit monument. Ook in korenmolen De Windotter, het brandspuithuisje en het historisch stadhuis is er van alles te zien en beleven.

Gratis app

Door de vestinggrachten kunnen rondvaarten worden gemaakt langs de monumentale hoogtepunten van de stad. Met een van de ‘Rondjes IJsselstein’ kunnen bezoekers ook een stadswandeling maken. Deze gratis audiotours, voor volwassenen en kinderen, kunnen op elk moment van de dag worden bekeken via de gratis izi.TRAVEl app, te downloaden voor elke smartphone. 

Ook op zondag

Enkele monumenten openen ook op zondag 11 september de deuren voor het publiek. Ook zijn er deze dag rondvaarten.

Meer informatie

Specifieke informatie over alle activiteiten en openingstijden in dit Open Monumentenweekend zijn te vinden op www.inijsselstein.nl onder Open Monumentendag.