• Een overzicht van de zo belangrijke watergangen bij Polsbroek.
• Een overzicht van de zo belangrijke watergangen bij Polsbroek. Foto: Stichtse Rijnlanden

Flessenhals wateraanvoer aangepakt

Algemeen

POLSBROEK / REGIO • In tijden van extreme droogte is de Klimaatbestendige Wateraanvoer Midden Nederland (KWA) van essentieel belang voor de zoetwatervoorziening van West-Nederland. Eén van de routes van de KWA loopt door de Lopikerwaard langs Polsbroek, de grootste flessenhals in deze route. 

Door aanhoudende droogte en lage rivierafvoeren is de KWA op 18 juli al in werking gezet. Vanwege klimaatverandering en een toegenomen watervraag wordt de capaciteit van het aanvoersysteem vergroot. Tot dan vormden smalle watergangen, twee stuwen en een nauwe duiker onder de Slangeweg een knelpunt in de wateraanvoer. Uitvoerder Hoogheemraadschap de Stichtse Rijnlanden is druk bezig met het afronden van verschillende maatregelen om deze waterdoorvoer te vergroten. 
Tevens verbetert het waterschap de waterafvoer van de Vlist door deze aan te sluiten op de maalvliet van het gemaal de Koekoek, dat op de Lek is aangesloten. Daarnaast zijn er bij de nieuwe stuwen vispassages aangelegd. De uitvoering van de maatregelen bij knooppunt Polsbroek gaan bij menigeen ‘geruisloos’ voorbij.

Maatregelen in de Lopikerwaard

Naast de werkzaamheden in Polsbroek zijn er nog meer maatregelen nodig in de Lopikerwaard. Het WBL Magazine, een uitgave van de werkgroep Behoud Lopikerwaard, besteedt in het augustusnummer veel aandacht aan de werkzaamheden. De werkgroep is content, dat bij de totstandkoming van de uiteindelijke maatregelen de cultuurhistorie is meegenomen in de uiteindelijke afwegingen. Een groot deel van het traject, namelijk de verkavelingstructuur van de Lopikerwaard, is onderdeel van de cultuurhistorische hoofdstructuur. Als gevolg van de voorgenomen verbredingen, verslechtert de historische herkenbaarheid van het gehele landschap niet wezsenlijk.

‘’Deze uitbreiding heeft wel een paar consequenties voor het gebied van De Stichtse Rijnlanden”, aldus omgevingsadviseur Arianne van Trigt. ‘’Zo is de meest zuidelijke route door de Lopikerwaard in zijn geheel te krap voor de gewenste toevoer. Langs de 14 kilometer lange aanvoerroute gaat het waterschap 7 kilometer bestaande watergangen verbreden en daarnaast versmallingen in de route verwijderen of vervangen, zoals bruggen, te krappe duikers en stuwen. Ook is op een aantal locaties bodem- en oeverbescherming nodig om de watergangen te beschermen tegen stroming. Daarnaast wordt gebruik gemaakt van parallelle watergangen. Momenteel werkt het waterschap in Polsbroek aan een nieuwe verkeersbrug met een grote overspanning en otterpassage.”

Na een bewonersavond in december vorig jaar, waarop de omwonenden na vragen over eventuele verkeersoverlast, trillingen bij bruggen en het verliezen van uitzicht gerustgesteld werden, startten de werkzaamheden bij knooppunt Polsbroek begin dit jaar. In november hoopt het waterschap klaar te zijn.

Wim Kroone