• Gerard Verdoold, op zijn BSA uit 1927, en Koen Muijlwijk kijken uit naar de historische demonstratieraces in Schoonhoven.
• Gerard Verdoold, op zijn BSA uit 1927, en Koen Muijlwijk kijken uit naar de historische demonstratieraces in Schoonhoven. Foto: Robert van der Hek

Racen met oude motoren op Schoonhovens bedrijventerrein

Algemeen

SCHOONHOVEN/BERGAMBACHT • Het eerste ‘Historisch Motorevenement Schoonhoven’ -in 2019- smaakte naar meer. Reden voor een vervolg op zondag 11 september.

Koen Muijlwijk en Gerard Verdoold kijken er namens de organisatie naar uit. Eerstgenoemde was tot zijn pensionering docent werktuigbouwkunde aan de MTS In Gouda, Gerard is een oud-leerling van hem. Hij is net als zijn voormalige leraar in de ban van oude wegracemotoren. 

“Ik was vroeger altijd in de weer met brommers en motorfietsen”, vertelt de eigenaar van Verdo Staalconstructies in Bergambacht. “Vooral motoren uit vroeger tijden, het moest zo mechanisch mogelijk zijn. Ik heb twaalf jaar lang wedstrijden gereden met historische wegracemotoren. Solo, maar ook met met een zijspan, waarbij ik bakkenist was van Piet Kramer uit Berkenwoude. Nu heb ik het er te druk voor, maar voor een ‘thuiswedstrijd’ als in Schoonhoven maak ik graag een uitzondering.”

Eysink-motorfiets

Zijn bekerverzameling staat uitgestald in een (glazen) bar in de bedrijfskantine van Verdo. Net als zijn paradepaardje: een Eysink-motorfiets uit 1938. Fraai in al zijn eenvoud. “Die moet ik nog wel rijklaar maken voor Schoonhoven”, lacht de verzamelaar, die in het gelukkige bezit is van meerdere van dit soort pronkstukken. “Ook mijn BSA uit 1927 gaat mee naar Schoonhoven.”

Het wordt zondag 11 september een weerzien met bekenden. Het Historisch Motorevenement in Schoonhoven maakt deel uit van een circuit van dit soort demonstratieraces van de Historische Motorsport Vereniging (HMV). “Voor inwoners van de Krimpenerwaard is het een unieke gelegenheid om racemotoren uit vroeger tijden, toen wegraces op stratencircuits nog heel gewoon waren, dichtbij huis te zien rijden”, vertelt Koen Muijlwijk, voorzitter en secretaris van de HMV.

Bijval
De Schoonhovenaar stak in 2019 zijn nek uit om de eerste editie op te tuigen. Met succes. “Ik ontmoette eigenlijk alleen maar bijval. Vanuit het bedrijfsleven en de gemeente. Leuk waren ook de reacties na afloop. Van de echte liefhebbers, die genoten van de authentieke aanblik en het geluid van al dat moois, tot mensen die eigenlijk niets met motoren hebben, maar toch onder de indruk waren van het geheel. We hebben enkele duizenden bezoekers mogen begroeten.”

Corona stak een stokje voor een snelle tweede editie, maar zondag 11 september wordt bedrijventerrein Zevender weer omgetoverd tot een heus circuit, compleet met rennerskwartier en horecaplein. Opnieuw ontmoette Muijlwijk weer veel enthousiasme. “Het aantal sponsoren is alleen maar toegenomen. Daar ben ik blij mee, want daarmee kunnen we de entree gratis houden. Ook de gemeente verleent weer alle medewerking, waarbij waarnemend burgemeester Pauline Bouvy-Koene de opening verricht.”

Demoritten
Aan de start verschijnen alle soloklassen, van 50cc t/m 500 cc, en de zijspannen. Onder de coureurs dus Gerard Verdoold, die een gooi naar de prijzen wil doen. “De beker van Schoonhoven heb ik nog niet”, zegt hij met een knipoog. Om er gelijk aan toe te voegen, dat het geen echte wedstrijden zijn. “Het zijn demonstratieritten, waarbij we de motoren in actie tonen aan het publiek. De ‘meest regelmatige rijder’ over twee manches wint.”

Nader toelichtend: “Natuurlijk gaat het gas erop, maar wel met beleid. We willen allemaal weer heel naar huis. Daarnaast is iedereen zuinig op zijn materiaal. Een schuiver kan zomaar het einde van je motor betekenen, omdat veel authentieke onderdelen niet meer verkrijgbaar zijn.”

Zondag 11 september om 11.15 uur begint de training/verkenning van de baan. Om 12.45 uur is de officiële opening, met aansluitend een defilé van de deelnemers. Vanaf 13.00 uur is de eerste manche gepland. Na een korte pauze volgt de tweede manche. Het einde is omstreeks 17.00 uur. Eén en ander vindt plaats op bedrijventerrein Zevender in Schoonhoven. De entree is vrij.