Afbeelding

Meer regie landelijk gebied naar gemeenten, waterschappen en provincies

Algemeen

REGIO • De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) is van mening dat het kabinet de regie over het landelijk gebied moet neerleggen bij de gebiedspartners zoals provincies, waterschappen en gemeenten. Gemeenten moeten daarbij ruimte en tijd krijgen van het rijk om het beschadigde vertrouwen van de samenleving in de rijksoverheid te herstellen. De gemeenten Montfoort en Lopik ondersteunen deze mening, maar geven wel aan dat vooral de provincie Utrecht hierin leidend zal moeten zijn. IJsselstein geeft aan dat er wel echt sprake moet zijn van daadwerkelijke vrijheid voor gemeenten.

De VNG meldt dat het vertrouwen terugbrengen en een perspectief bieden hard nodig is om de stikstofaanpak weer op gang te brengen. Gemeenten kunnen een rol spelen in het samen behalen van de doelen.

Gemeente Montfoort deelt deze mening van de VNG: “Leefbaarheid van het landelijk gebied is het uitgangspunt en dat is gediend met een integrale aanpak. Leefbaarheid gaat ook over samen leven en wonen, daar ligt bij uitstek een rol voor de gemeente als lokale overheid. Een brede aanpak voor de opgaven in het landelijke gebied is nodig, en wordt geregisseerd door de provincie. Over het proces zijn we met onder andere de provincie in gesprek. Dat er in het proces ruimte moet zijn voor inbreng van belanghebbenden is evident. Randvoorwaarde is een structureel rendabele landbouwsector. Een aanpak om samen te leven op een leefbaar platteland vraagt draagvlak.”

Ook in Lopik wordt het pleidooi van de VNG om de regie bij de gebiedspartners neer te leggen ondersteund. Lopik zou graag in een dergelijk gebiedsproces willen participeren. Daarbij is wat betreft Lopik de provincie Utrecht nadrukkelijk in de lead. De gemeente Lopik heeft onvoldoende capaciteit om in een dergelijk gebiedsproces het voortouw te nemen, aldus de gemeente.  
Al eerder ontving de gemeente een vertegenwoordiger van de VNG om ook over dit onderwerp te praten. De basis voor dit gesprek was de eerder door de gemeenteraad ingediende motie ‘Help, het platteland gaat ten onder’

In IJsselstein wordt nog even een afwachtende houding aangenomen: “Bij een gebiedsgerichte aanpak zijn wij voorstander van een integrale aanpak. We zullen verder moeten kijken dan bijvoorbeeld alleen stikstof, omdat op het landelijk gebied, in het bijzonder de agrarische sector, grote veranderingen af komen. Als de vraag wordt neergelegd om met een gebiedsgerichte aanpak te werken, is het wel noodzakelijk dat gemeenten de vrijheid krijgen om daadwerkelijk richting te kiezen voor het landelijk gebied. Als gemeente willen wij gaan voor een leefbare toekomst voor de agrarische sector en het landelijk gebied”, aldus IJsselstein.