• Guus van Lent tijdens een van zijn laatste dagen als bezorger.
• Guus van Lent tijdens een van zijn laatste dagen als bezorger. Foto: Linda de Kort

Pakketbezorger Guus na 42 jaar met pensioen

Algemeen

IJSSELSTEIN • Na ruim 40 jaar gaat bezorger Guus van Lent genieten van zijn pensioen. Jarenlang bracht hij pakketten rond in IJsselstein en omstreken. Bang om zich te gaan vervelen is Guus zeker niet. “Maar het contact met de mensen ga ik wel echt missen.”

Een adres waar Guus altijd met open armen werd ontvangen is Direct Dental Suplies in IJsselstein. Zussen Monique en Linda overhandigen Guus een bos bloemen. “Wij zullen hem echt gaan missen. Als we een bezorging eerder nodig hadden of we kwamen pallets te kort: Guus zorgde er altijd voor. En we hebben heel wat afgekletst in de loop der jaren.” 

Guus is zichtbaar blij verrast met de bos bloemen. “Ik heb altijd met zoveel plezier mijn werk gedaan. En hier bij de familie was het echt altijd een warm onthaal. Met de twee zussen en ook met de moeder. Er was altijd tijd voor een gezellig praatje.”

Het werk anno 2022 is heel anders dan in Guus zijn begintijd in de jaren ‘80. “Vroeger moesten we alles met de hand doen natuurlijk. Dat was veel zwaarder en alles duurde veel langer. En ook de regelgeving is veel strenger geworden. Bijvoorbeeld op het gebied van veiligheid. Regelmatig volgde ik hiervoor een cursus om helemaal up to date te blijven.” 

Een ernstige ongeluk heeft Guus gelukkig nooit gehad. “Ik heb weleens een paaltje geraakt, maar meer dan dat is er nooit gebeurd.” Guus herinnert zich wel een voorval met slangen. “We moesten een doos met slangen vervoeren. Echte levende slangen. Maar ergens is die doos open gegaan en de slangen waren weg. We hebben nog alles afgezocht, maar niets gevonden. Dan blijf je nog heel lang om je heen kijken of je ze niet ziet, want wij wisten ook niet of het giftige slangen waren. Maar gelukkig heb ik ze nooit meer gezien.”

Guus heeft altijd goede contacten met de klanten gehad. “Jaren geleden bracht ik altijd de bestellingen naar een winkel hier in het stadje. Dat was nog zonder laadklep, dus ik was wel even bezig voor ik mijn lading had gelost. Een hele vriendelijke jongedame van de winkel maakte dan altijd een erg gezellig praatje met me. Erg gezellig, want inmiddels zijn we al jaren getrouwd en kregen twee kinderen en vier kleinkinderen”, lacht Guus.

Een ander voorval dat Guus zich herinnert is een tv-opname van het kinderprogramma Klokhuis. “Eerst waren de programmamakers geïrriteerd dat ik in de weg stond, maar na een vriendelijke praatje met elkaar bedachten ze dat het wel aardig zou zijn wanneer ik mee zou doen en in beeld zou verschijnen. Ik heb nog nooit zoveel leuke reacties gehad van mensen die mij herkenden en op tv hadden gezien.”

Om ruim 40 jaar je werk met plezier te doen heeft Guus een even simpel als doeltreffend advies: “Gewoon doorgaan, niet opgeven.” En nu gaat Guus genieten van een welverdiende rust. “Ik ga me wel vermaken, hoor. Met de kleinkinderen, op vakantie gaan. Misschien koop ik zelfs wel een bootje. Dat gaat helemaal goed komen. En als ik om een praatje verlegen zit, schuif ik gewoon nog even hier aan bij Monique en Linda”, lacht Guus.