Foto ter illustratie
Foto ter illustratie Foto: nk-tegelwippen.nl

NK Tegelwippen nadert ontknoping: IJsselstein alsnog eerste?

Algemeen

IJSSELSTEIN / LOPIK / MONTFOORT • Het is enige tijd stil geweest rond het Nederlands kampioenschap Tegelwippen. Maar nu de einddatum van 31 oktober nadert doen verschillende gemeenten waaronder IJsselstein en Montfoort een oproep aan hun inwoners om een eindspurt in te zetten. 

Bij het NK Tegelwippen, een landelijke campagne die in maart is gestart, gaat het erom tegels in de eigen tuin te vervangen door al dan niet gratis plantjes, verkrijgbaar bij deelnemende tuincentra. Hoger doel is het beter bestand zijn tegen hete zomers, het vasthouden van water en het aantrekken van vogels, bijen, vlinders en andere dieren.

Het fanatieke IJsselstein hoopt met een oproep nog kans te maken op de eindoverwinning in de categorie kleine gemeenten onder 50.000 inwoners. De stad stond bovenaan, maar heeft nu de gemeente Hollands Kroon in de kop van Noord-Holland voor moeten laten gaan. IJsselstein staat in de tussenstand op 35.246 tegels, wat staat voor 1033,3 tegels per 1000 inwoners. 

IJsselstein heeft een poule De Groene Driehoek gevormd met Montfoort en Oudewater. Montfoort bungelt echter onderaan in het landelijk klassement en dus ook in de poule met slechts 43 aangemelde tegels; 3,09 per 1000 inwoners. Na  een dringende oproep van de gemeente kan Montfoort in het klassement mogelijk nog regiogenoot Lopik, niet deel uitmakend van de poule, voorbij streven, maar heeft nog een lange weg te gaan. Lopik staat op 174 tegels; 12,02 per 1000 inwoners.

De nummer 1 wint een Gouden Schep op basis van het aantal gewipte tegels per 1000 inwoners. De gemeente met de meeste tegels wint de Gouden Tegel. Bron: www.nk-tegelwippen.nl.