• Het pleziervaartuig na de aanvaring met het binnenvaartschip.
• Het pleziervaartuig na de aanvaring met het binnenvaartschip. Foto: Brandweer Schoonhoven

Dodelijk ongeval op de Lek kost 35-jarige vrouw het leven: 'Inktzwarte nachtmerrie'

lopik/ameide • Op de Lek tussen Ameide en Lopik is vrijdagavond een 35-jarige vrouw uit Veenendaal om het leven gekomen. De vrouw bevond zich op een pleziervaartuig, dat op de rivier in botsing kwam met een binnenvaartschip.

Aan boord waren nog vier anderen, waarschijnlijk familieleden, die gered konden worden. Minimaal een van de opvarenden liep daarbij lichte verwondingen op. Over de identiteit van de opvarenden en hun relatie tot elkaar, is niets bekendgemaakt door de politie.

Vrijdagavond 5 augustus botste het binnenvaartschip op het bootje, dat daardoor zwaar beschadigd raakte en zonk. Over de toedracht is nog niets bekend. Na het ongeval werd de 35-jarige vrouw direct vermist. De boot was naar de bodem gezonken en werd pas na enige tijd gevonden door duikers van de brandweer. Die probeerden het vaartuig te doorzoeken, maar dat mislukte.

Bergingsboot

Daarop werd besloten om het plezierjachtje naar de oever te slepen. Daar werd het vaartuig met een hijskraan uit de rivier getakeld en op een bergingsboot geplaatst. Vanwege de invallende duisternis werd de zoekactie tegen tien uur ’s avonds gestaakt. De volgende ochtend is verder gezocht, onder meer met een drone.

Bevestiging

Zaterdag in de loop van de middag berichtte de politie over de vondst van een lichaam in de restanten van de boot, maar de identiteit kon op dat moment nog niet bevestigd worden. Die volgde pas tegen middernacht. Het bleek inderdaad te gaan om de vermiste vrouw die zich op het plezierjacht bevond toen de aanvaring plaatsvond. In het laatste bericht van de politie, waarin de identiteit van de vrouw bevestigd werd, wenste de politie de nabestaanden veel sterkte toe.

Dat deed burgemeester Sjors Fröhlich van de gemeente Vijfheerenlanden ook in een Twitterbericht: "Hoe een zonnig weekend een inktzwarte nachtmerrie werd voor deze familie. Veel sterkte voor de nabestaanden.” Ook bedankte hij de vele hulpverleners voor hun inzet. Datzelfde deed ook burgemeester Laurens de Graaf van Lopik.