• De nu ook bekroonde Koffiepot van Klaas Gubbels in het Podiumpark.
• De nu ook bekroonde Koffiepot van Klaas Gubbels in het Podiumpark. Foto: Karin Doornbos

Oeuvreprijs voor kunstenaar van de Koffiepot

ijsselstein •  Bijna iedere IJsselsteiner is er wel eens langsgekomen, tijdens een wandeling, op weg naar de tramhalte of bij een bezoek aan de lokale grootgrutter: de Koffiepot in het Podiumpark. Vanaf het Basiliekpad zie je nog net een puntje van het roestkleurige kunstwerk van kunstenaar Klaas Gubbels boven de rietkraag uitsteken.

Gubbels (1934) ontvangt dit jaar de Singer Prijs. Met deze tweejaarlijkse prijs eert de Stichting Vrienden van Singer Laren het oeuvre van een Nederlands beeldend kunstenaar. Klaas Gubbels is bekend van zijn objecten van alledaagse dingen als tafels, stoelen, potten en kannen. Vaak enorm uitvergroot, zoals de Koffiepot. “Voor hem zijn het levende wezens en dat zie je ook. Ze hebben menselijke trekjes. Ze kunnen verdrietig zijn of blij, maar ook domweg saai”, aldus het juryrapport.

Liever Fulco de Minstreel

Best iets om trots op te zijn, zo'n werk van een prijswinnend kunstenaar. Of niet? De meningen zijn verdeeld. “Ik ben er niet kapot van”, zegt Dini Hoedeman. Ze wandelt regelmatig met haar honden in het park. “Ik kan niet zeggen of ik het mooi of lelijk vind, maar voor mij hoeft het niet.” Ze ziet meer in het beeld van Fulco de Minstreel aan de Overtoom of het beeldje van de twee zwervers in het Molenplantsoen. “Daar zit een verhaal achter, het vertelt wat over IJsselstein.” Maar de Koffiepot in het Podiumpark kent vooral ook veel bewonderaars. 

Buitenkunst in kaart

Het werk is in 2004 door aannemersbedrijf Van Wijk aan de gemeente IJsselstein geschonken en is onderdeel van een twintigtal kunstwerken in de openbare ruimte. “Er is veel kunst aangekocht aan het begin van het millennium”, weet Angelique van Lierop. Als tijdelijk cultuurconsulent brengt ze samen met Anita Hoogland, beleidsadviseur Kunst & Cultuur bij de gemeente, de buitenkunst in IJsselstein in kaart. “We vertellen de verhalen achter de kunstwerken.” Het is één van de activiteiten uit het Uitvoeringsprogramma Cultuur 2022-2029. Het doel is om meer aandacht te creëren voor laagdrempelige en voor iedereen toegankelijke vormen van kunst. “We willen inwoners bewuster maken van kunstuitingen in hun eigen omgeving.”

Nieuwsgierig naar de buitenkunst in IJsselstein? Op de website van Uit in IJsselstein zie en lees je via een (digitaal) rondje Beeldig IJsselstein meer over de kunstwerken.

Karin Doornbos