Foto ter illustratie
Foto ter illustratie Foto: Huub Lakerveld

Gemeente IJsselstein verwijdert omgekeerde vlaggen

Algemeen

IJSSELSTEIN • De gemeente IJsselstein heeft de omgekeerde Nederlandse vlaggen, waarmee boeren protesteren tegen het voorgenomen stikstofbeleid van de rijksoverheid, laten verwijderen uit de openbare ruimte binnen de gemeentegrenzen.

Net als vele gemeenten in Nederland heeft IJsselstein de afgelopen twee weken ruimte geboden aan de uitingen waarmee boeren protesteerden tegen het voorgenomen rijksbeleid om de stikstofneerslag te verminderen. De gemeente wilde de boeren vooralsnog de ruimte geven om op deze manier hun punt te maken. De protestactie, waarbij omgekeerde Nederlandse vlaggen in de openbare ruimte zijn opgehangen, heeft aldus de gemeente in IJsselstein zowel begripvolle reacties als weerstand opgeroepen.

Burgemeester Patrick van Domburg vindt het belangrijk, dat de boeren hun demonstratierecht binnen de wettelijke regels kunnen uitoefenen. Daarom heeft het college het protest met overtuiging gedoogd, maar heeft het ook oor voor de tegenreacties. Veel mensen ervaren de omgekeerde Nederlandse driekleur als kwetsend.

In de periode van protest hebben de organisatoren, dan wel de mensen die de vlaggen in onze gemeente hebben opgehangen, zich niet in persoon bij de gemeente bekend gemaakt. De gemeente IJsselstein had graag met hen in overleg gegaan over de duur van de actie en de wijze van verwijderen. Alles afwegende heeft de burgemeester besloten om de vlaggen te laten verwijderen. 

Er zijn inmiddels steeds meer gemeenten die hebben besloten de omgekeerde vlaggen te verwijderen. 

Vlaggen langs provinciale wegen in de provincie Utrecht wapperen nog steeds. Niettemin hangen er steeds meer half los.