Onderzoek naar impact corona op jongeren

ijsselstein/lopik/montfoort • De gemeenten IJsselstein, Montfoort en Lopik roepen hun jonge inwoners tussen de 16 en 25 jaar op alsnog mee te doen aan een onderzoek naar hun bevindingen tijdens en na de corona-pandemie. Het gaat om een online vragenlijst van de landelijke GGD naar de invloed van corona op hun gezondheid, leefstijl en  welzijn.

Door het invullen van de vragenlijst helpen jongvolwassenen zichzelf en hun leeftijdsgenoten in de regio. Deelnemers geven informatie die voor gemeenten van belang is voor het maken van beleid en het ondernemen van actie voor hun jongvolwassen inwoners. De GGD verzekert dat de antwoorden strikt vertrouwelijk worden behandeld.
De onderzoekscampagne is al in het voorjaar van gestart gegaan, maar verlengd tot en met 31 augustus om meer jongeren en jongvolwassenen te kunnen bereiken. In de vragenlijst komen verschillende onderwerpen aan bod, waaronder gezondheid en welzijn, leefstijl, corona, sociale omgeving en ingrijpende gebeurtenissen. Deelnemers die meer willen weten over hun gezondheid of vragen hebben, worden aan het eind van de vragenlijst doorverwezen naar informatieve websites.
De coronacrisis heeft volgens het RIVM een groot effect gehad op jongeren. De maatregelen, zoals het sluiten van onderwijs en horeca, hadden veel invloed op hun dagelijks leven met vaak stemmingswisselingen als gevolg.
Jongvolwassenen kunnen de vragenlijst invullen via de website www.pandemening.nl. Ze maken hiermee kans op prijzen als hotelbonnen, tickets voor een pretpark naar keuze, iPads en cadeaubonnen.