• Mevrouw Blanken-Halling met burgemeester De Graaf en haar ingelijst geboorteakte.
• Mevrouw Blanken-Halling met burgemeester De Graaf en haar ingelijst geboorteakte. Foto: Wim Kroone

Honderd jaar in goede gezondheid

Algemeen

BENSCHOP  • Mevrouw J.C. Blanken-Halling, die sinds kort in Benschop woont, vierde zaterdag in goede gezondheid omringd door vele dierbaren haar honderdste verjaardag. De Lopikse burgemeester Laurens de Graaf overhandigde de eeuweling naast de bloemen een ingelijste geboorteakte.

De in Gouderak opgegroeide honderdjarige heeft nu een rustig bestaan sinds zij tweeëneenhalf jaar geleden bij haar dochter Mas in een Benschopse hoeve kwam inwonen. Het leventje dat zij leidde op de boerderij van haar en haar man, die in 1980 overleed, was er een van hard werken en niet klagen. Haar man, die ontzettend mooi kon zingen, ontmoette zij op de zang in Gouderak. Na zijn overlijden bleef zij tot 2020 wonen in het voorhuis.

 ’’Rust, reinheid en regelmaat zijn juiste ingrediënten om oud te worden”, vertelt Jo Blanken-Halling, die drie dochters en een zoon kreeg, met een tevreden blik. ‘’Na ons trouwen in 1947 namen we een boerderij aan de Gouderakse Kattendijk over van de familie Kool. We hadden 15 koeien. Ik deed het huishouden, hielp mijn man zoveel mogelijk mee en maakte kaas. Soms wel twee per dag. We verkochten ze aan De Producent in Gouda.”

Jo Blanken-Halling heeft het prima naar haar zin in de Lopikerwaard. Dagelijks maakt zij achter een rollator een goedkeurend rondje op het erf langs de Benedeneind. Huishoudelijke klusjes gaan haar nog goed af. Zij leegt de brievenbus, schilt de aardappelen en verricht achter de naaimachine de nodige reparatiewerkzaamheden. ‘’Pas kwam er een kleinzoon binnen met zo’n moderne spijkerbroek vol scheuren,” vervolgt haar dochter lachend. ‘’Hij moest deze broek ter plekke uittrekken om te laten herstellen, wat dan ook meteen gebeurde.”

Jo Blanken-Halling staat nog midden in het leven. Een bezoekje aan de polsstokaccommodatie in Polsbroekerdam op een duofiets met een van haar kleinzoons vond ze prachtig. Ze genoot de afgelopen dagen van al het verjaardagsbezoek. De komst van de burgemeester waardeerde zij erg. ‘’Nou, omgekeerd ook, hoor”, merkte De Graaf op. ‘’Dit is de eerste keer in mijn loopbaan als burgemeester, dat ik een honderdjarige mag feliciteren.”

Wim Kroone