Afbeelding
Foto:

Gasunie plant nieuwe gasleiding door regio

ijsselstein/montfoort • De Gasunie wil een nieuwe gastransportleiding aanleggen van Noordeloos naar Reijerscop bij Vleuten. De leiding is 23,8 kilometer lang en voert door gemeentelijk gebied van Montfoort, IJsselstein en Lopik. Gasunie is in overleg met de grondeigenaren en – gebruikers over de aanleg. De bestemmingsplanprocedure moet nog beginnen.

Binnen Montfoort komt de leiding te liggen in het buitengebied ten westen van het buurtschap Achthoven-Oost. Het tracé doorkruist in zuidelijke richting binnen IJsselstein de Zuid-IJsseldijk, de Achtersloot en het fietspad tussen Montfoort-Blokland en IJsselstein en gaat door parallel aan de Stuivenberg richting de gemeenten Lopik, Vijfheerenlanden en Molenlanden. 

De gasleiding is volgens Gasunie nodig om de energiecentrale Lage Weide van Eneco in Utrecht te kunnen voorzien van de juiste soort aardgas. Het is een gevolg van het kabinetsbesluit om de aardgaswinning in Groningen uiterlijk in 2030 terug te brengen naar nul kubieke meter. Grote industriële verbruikers gebruiken dit Groningse aardgas aardgas als brandstof of grondstof. Deze grote industriële verbruikers moeten nu overstappen op andere vormen van aardgas, met een andere samenstelling dan het Groningse gas, waaronder de Utrechtse centrale van Eneco. De leiding waarmee eerder Groningengas werd aangevoerd kan daarvoor niet worden gebruikt.

In september wordt het ontwerp-bestemmingsplan ter inzage gelegd voor zes weken. Gedurende die periode kan iedereen zienswijzen indienen bij de eigen gemeenteraad. Eventuele zienswijzen worden door de gemeenteraad betrokken bij de definitieve besluitvorming over het bestemmingsplan. Dit gebeurt naar verwachting in november of december. De aanleg zou kunnen starten vanaf december om in augustus 2023 te zijn afgerond.