• Chinees restaurant Man Foe op de hoek Keizerstraat-Hoogstraat in Montfoort is dicht.
• Chinees restaurant Man Foe op de hoek Keizerstraat-Hoogstraat in Montfoort is dicht. Foto: Paul van den Dungen

Chinees restaurant Man Foe na 47 jaar dicht

Algemeen

MONTFOORT • Het gerucht ging al langer dat ‘De Chinees’ in Montfoort ging stoppen. Voor een enkeling was het een volslagen verrassing, maar voor de meeste mensen niet. Zondag 17 juli sloot het restaurant voorgoed de deur en waren de laatste afhaalklanten vertrokken.

Het is 1975 als in het pand Keizerstraat 1, hoek Hoogstraat, een Chinees Indisch restaurant de deuren opent en daarmee ook in Montfoort de eerste Chinese keuken beschikbaar komt. Het restaurant krijgt de naam ‘Man Foe’, waarin je met een beetje fantasie het woord Montfoort hoort doorklinken. Het zijn de heer en mevrouw Lai die hun hart en ziel in het bedrijf hebben gestopt. Natuurlijk konden er vanaf dat moment Chinese maaltijden worden afgehaald, maar ook het restaurant was voor de hongerige gasten geopend. “Smaken verschillen en daarover valt niet te twisten”, zegt zoon Ming. Hij kan zich nog goed herinneren dat hij in de noodlokalen bij meester Van der Stoep op school heeft gezeten. Later werd dat OBS de Hobbitstee aan de G. van Damstraat. Ming leerde het koken van zijn vader. “Een strenge maar rechtvaardige leermeester, waarvan ik veel van heb geleerd. In de loop van de jaren is er in onze Chinese keuken niet veel veranderd. Het zijn de gebruikelijke gerechten die wij verkochten en serveerden. Een enkele keer ontstond er een nieuwe combinatie van gerechten die door de gasten wel werd gewaardeerd.’’

Gemengde gevoelens

Het pand is inmiddels verkocht en de familie Lai moet het op 1 augustus hebben verlaten. Voor Ming is het een afscheid met gemengde gevoelens, voor zover een Chinees die zichtbaar laat blijken. Zijn vader overleed 20 jaar geleden en daarna was het de taak van Ming om de keuken draaiende te houden.
Het inmiddels zichtbare achterstallige onderhoud van winkel en restaurant is voor Ming geen gespreksonderwerp. Zijn moeder, mevrouw Lai, bemoeit zich niet met het gesprek, al klinken er soms wat Chinese woorden op vragen van Ming. Mevrouw Lai is wel tevreden met het aflopen van alle werkzaamheden en kijkt ook dankbaar terug op de afgelopen jaren In Montfoort.

Het is de coronatijd met de diverse lock-downs die er best wel hebben ingehakt. Na die periode werd het besluit genomen om het restaurant niet meer open te houden. De gasten konden vanaf dat moment alleen nog maar afhalen. En het was een grote groep vaste bezoekers die dat tot op de laatste openingsdag hebben gedaan. 
Zowel mevrouw Lai, haar dochter en Ming vliegen binnenkort terug naar hun geboorteland. Ongeveer 1,4 miljard Chinezen leven in de Volksrepubliek China, qua inwoners het grootste land ter wereld.

Langs familie

Als ze eenmaal in Hongkong zijn geland begint de tocht langs de grote familie, de vele familieleden, vrienden en bekenden. De meesten van hen wonen niet in de grote steden, maar op het platteland. Bij iedereen is ruimte genoeg om daar een tijdje te verblijven, herinneringen op te halen, bij te praten en vooral lekker te genieten. Voor Ming is het dan alweer drie jaar geleden dat hij voor het laatst naar China is gereisd. “Ik kijk er wel naar uit. Het waren hectische weken waarin veel geregeld moest worden. Ik heb intussen al een nieuwe baan als kok, dus als ik straks weer in Nederland ben, kan ik weer lekker aan de slag.’’

Woord van dank

Het allerbelangrijkste vindt Ming een woord van dank aan alle vaste bezoekers die hier al die jaren van genoten hebben. Dat bleek ook wel tijdens de laatste openingsdagen. ‘’Tal van vaste klanten brachten cadeautjes en bloemen en heel veel woorden van dank. Dat heeft ons erg goed gedaan. Een tijdperk is voorbij. Ik heb geen idee wat er nu in dit pand gaat komen. We hebben het verkocht en de nieuwe eigenaar heeft daarin nu de vrije hand om ermee te doen wat hij wil.’’

Paul van den Dungen