• Sfeerimpressie.
• Sfeerimpressie. Bron: Arcadis Nederland BV, Wilfred Jansen, i.o.v. Gemeente IJsselstein

IJsselstein gaat Parklaan ingrijpend vergroenen

Algemeen

IJSSELSTEIN  • De gemeente IJsselstein gaat komend najaar de Parklaan in Zenderpark opnieuw inrichten. De laan wordt veel groener. Tegelijkertijd wordt bij meerdere woningen de aansluiting op de riolering vervangen. Ook aan de verkeersveiligheid is gedacht.

De laan tussen de rotonde Moeder Teresaplein en de Statensingel is nu nog grotendeels bestraat met stenen, wat in het licht van de klimaatverandering met toenemend hete zomers en zware regenbuien niet langer gewenst is. Met meer groen in de straat kan de hoeveel warmte verminderd worden. De straat voelt daardoor een stuk koeler aan. Daarnaast zorgen de nieuwe groenvakken en het overige groen ervoor dat regenwater in de grond kan zakken waardoor geen wateroverlast ontstaat. Daarbij is gekozen voor planten die bijdragen aan een goed leefklimaat voor insecten en vogels
Om IJsselstein voor te bereiden op het veranderende klimaat heeft de gemeente vanuit de Rijksoverheid een subsidie ontvangen om de Parklaan te vergroenen. In totaal maakt ruim 1.100 vierkante meter aan straatstenen en stoeptegels plaats voor nieuwe groenvakken.
Daarnaast is het nodig de aansluiting op het riool bij diverse huizen te vervangen. Meerdere aansluitingen blijken inmiddels te zijn verzakt. Bewoners die problemen ondervinden met de riolering kunnen zich nog tot 8 augustus wenden tot de gemeente.
De verkeersveiligheid wordt verbeterd door de oversteekplaats Arizonahof/Dakotahof beter zichtbaar te maken met rode klinkers. Bovendien komen er zogeheten punaises in het wegdek, waardoor automobilisten hun snelheid moeten verlagen.