Foto ter illustratie
Foto ter illustratie Foto:

Enquête over doorfietsroute tussen IJsselstein en Utrecht

Algemeen

IJSSELSTEIN • De provincie Utrecht vraagt fietsers die wel eens gebruik maken van (een deel van) de route tussen IJsselstein en Utrecht om een enquête in te vullen.

Samen met de gemeenten heeft de provincie de ambitie om een doorfietsroute aan te leggen. “Door bestaande fietsroutes te verbeteren en aan elkaar te verbinden kunnen fietsers straks veiliger, vlotter en comfortabel doorfietsen”, schrijft de provincie. Het doel hiervan is om het voor inwoners aantrekkelijker te maken om voor langere afstanden de fiets te pakken.

De provincie Utrecht wil uiteindelijk weten of de doorfietsroute ook echt zorgt voor een toename in fietsverkeer en in tevredenheid van de fietser. Daarom voert Dimensus beleidsonderzoek in opdracht van de provincie een nulmeting uit naar de beleving van de huidige fietsroute. “We vragen fietsers die nu gebruik maken van (een deel van) de route om de vragenlijst in te vullen”, zegt Lilian Bosten van Dimensus. “Over twee jaar willen we een nieuwe meting doen, om te kijken wat de effecten van de veranderingen zijn.”

Het traject van de doorfietsroute naar Utrecht vanuit IJsselstein begint bij het Basiliekpad en loopt aan de zuidkant van de Baronieweg naar de rotonde Hooglandplein. Naast deze rotonde komt een oversteek van de Baronieweg. Via de Parallelweg loopt de route door naar Nieuwegein en verder naar Utrecht over de Socrateslaan en Jutfaseweg naar het eindpunt NS-station Utrecht Vaartsche Rijn. De verwachting is dat de route klaar is in 2023. 

Een doorfietsroute is een route waarop fietsers vaker voorrang krijgen op autoverkeer en eerder groen bij verkeerslichten. Daartoe worden bestaande fietsroutes verbeterd en met elkaar verbonden. Zo krijgt bijvoorbeeld het wegdek comfortabel asfalt en wordt op sommigen plaatsen het wegdek verbreed. De plannen omvatten ook herkenbare belijning, meer wegwijzers en verlichting. De stoepranden zijn veilig zonder paaltjes of andere obstakels. 

In voorbereiding zijn ook doorfietsroutes tussen Utrecht en Amersfoort en tussen Amersfoort en Bunschoten.

Deelnemers aan de enquête maken kans op een cadeaubon van 25 euro.

www.dimensus.nl/fietsutrecht