Waarschuwing voor sterke stroming

montfoort/lopik/regio • Onder meer de gemeente Montfoort waarschuwt voor sterke stroming in de Hollandse IJssel nu het waterschap maandag het gemaal De Aanvoerder in de Leidse Rijn heeft opengezet om extra zoet water naar het westen van het land toe te voeren. De aanvoer via Leidse rijn en Hollandse IJssel is een van de drie routes die het waterschap inzet om verzilting door lage waterstanden in het westen tegen te gaan. De stroming op alle routes is sterker dan normaal en ook de waterpeilen kunnen hoger zijn.

De drie routes zijn: via Leidsche en Oude Rijn vanaf het Amsterdam-Rijnkanaal via De Meern, Harmelen, Woerden naar Bodegraven-Reeuwijk; en via Merwedekanaal, Hollandsche IJssel en Enkele Wiericke in Nieuwegein, IJsselstein, Montfoort, Oudewater, Gouda en Krimpenerwaard. De Lopikerwaardroute gaat via gemaal De Koekoek in Lopik naar Polsbroek, Hekendorp en Bodegraven- Reeuwijk.

Het waterschap ontraadt zwemmen in de rivieren, kanalen en weteringen op de routes, omdat dit gevaarlijk kan zijn.


Eigendommen moeten uit de sloten

ijsselstein • De komende weken gaat de gemeente IJsselstein de begroeiing in het water langs de kanten van sloten maaien. Inwoners die eigendommen als een bootje, waterpomp, surfplank of mand met waterlelies in het water hebben liggen wordt dringend verzocht deze weg te halen. De gemeente is niet aansprakelijk voor eventuele schade door de werkzaamheden,  omdat de spullen daar volgens de wet sowieso niet mogen liggen.

Het maaien is nodig om te voorkomen dat de sloten dicht groeien, wat voor problemen kan zorgen bij wateroverlast door hevige regenval of juist bij droogte.