Expositie bij MIJ over verrommeld Groene Hart

ijsselstein • In Museum IJsselstein is tot en met 25 september de tentoonstelling 'mens maakt landschap maakt mens'te zien. Centraal staat het Groene Hart als het ‘oer-cultuurlandschap’ van Nederland, dat verrommelt en stukje bij beetje afbrokkelt door planmatige ontwikkelingen.

Centraal staat met name de vraag wat deze huidige omgang met dit - in 1000 jaar - zorgvuldig gevormde landschap over onszelf zegt en onze huidige identiteit.

Voor de tentoonstelling selecteerden gastcuratoren Dennis l’Ami en Arnold Hoogerwerf in samenwerking met conservator Amy Stenvert van Museum IJsselstein een reeks werken van gerenommeerde hedendaagse kunstenaars en fotografen. Een aantal van hen maakt speciaal voor deze tentoonstelling nieuw werk. Zij spraken daarnaast met diverse experts en integreerden die kennis in het project. Zodoende benadert 'mens maakt landschap maakt mens' het Groene Hart-vraagstuk vanuit verschillende invalshoeken: kunst, wetenschap, archiefmateriaal en ruimtelijke ordening. De tentoonstellingsmakers nodigen bezoekers uit om mee te denken en in gesprek te gaan over de toekomst van het Groene Hart.

De tentoonstelling is van 16 juli tot 25 september te zien bij Museum IJsselstein, deels in het museum en deels als buitenexpositie in het Kronenburgplantsoen. Het project omvat naast de tentoonstelling een randprogramma bestaande uit lezingen, een ‘dialoogdiner’ en wandelingen. Daarnaast is een selectie te zien van historische foto’s uit de verschillende streekarchieven binnen Het Groene Hart.

De expositie is de eerste publieke manifestatie van een langer lopend onderzoeksproject van onderzoeksjournalist l'Ami en interdisciplinair kunstenaar Hoogerwerf.

q www.museumijsselstein.nl