• Klachten, maar ook complimenten: met een exotische lunch van een bewoonster voor Heembouw.
• Klachten, maar ook complimenten: met een exotische lunch van een bewoonster voor Heembouw. Foto: Lysette Verwegen

Klachten maar ook lof na renovaties appartementwoningen IJsselveld-Oost

Algemeen

IJSSELSTEIN  • Heembouw startte voor woningcorporatie Provides in mei 2021 met groot onderhoud en verduurzaming van appartementwoningen aan Nipkowplein, Televisiebaan en Eurovisieplein. Behalve de mooi opgeknapte buitenkant van de gebouwen en de verduurzaming in de appartementen zitten veel bewoners nog met de nasleep. Dat geldt ook voor bewoners van het Radioplein, waarvan Salverda de werkzaamheden nu voltooit.

Klachten

Met de verduurzaming, inclusief zonnepanelen, loopt Provides voor op de overheidsplannen, en bewoners kunnen in deze tijd van stijgende energieprijzen niet anders dan blij zijn met een lager energieverbruik dat hiervan het resultaat zal zijn. Ook de nieuwe keuken en sanitair dragen bij aan het woongenot. Maar: de werkzaamheden, waarvoor de bewoners wekenlang een logeerwoning ter beschikking kregen, heeft ook veel klachten opgeleverd. Die klachten variëren van beschadigingen aan verf- en stucwerk, kleurverschil van deuren, niet meer passend witgoed en gordijnen tot overstromingen met schade in enkele benedenwoningen en een forse nog steeds onopgeloste diefstal in een appartement. En dan waren er de maandenlange afvaloverlast op de pleinen bij gebrek aan afvalcontainers en de geluids-, bouw- en parkeeroverlast. En de stress – die voor veel bewoners al begon in de maandenlange aanloop naar de werkzaamheden – want: huisraad moest worden opgeslagen in containers en opgestapeld en afgedekt in de woning. Na terugkeer moest alles stofvrij en schoon worden gemaakt. Dan worden ook onvolkomenheden in de afwerking, kleine en grotere schades en niet nagekomen afspraken ontdekt. Sommige bewoners schreven er – per kamer – hele lijsten van. 

Een veelgehoorde klacht was dat de bewoners – op zoek naar oplossingen – tussen Provides en de uitvoerders Heembouw en Salverda heen-en-weer werden gestuurd. Ook de onkostenvergoeding van Provides was voor veel bewoners onvoldoende. De wijk heeft veel bewoners met lage inkomens voor wie de gevolgen van de verbouwing een financieel probleem vormen, en alleenstaanden hadden daarbij moeite om hulptroepen bij elkaar te krijgen om de herinrichting en schoonmaakklussen te klaren.

Zo goed mogelijk

Zowel Provides als Heembouw en Salverda erkennen dat de werkzaamheden ingrijpend en veel zijn voor de bewoners. “We realiseren ons de overlast.” Maar ook dat er zoveel mogelijk met alles rekening is gehouden: “Ondanks een verschillende werkwijze zijn er met Heembouw en Salverda dezelfde kwaliteitseisen afgesproken, er zijn gedragsregels, we hebben foto’s gemaakt van de situatie in de woningen, en we hebben de hele periode intensief overleg met elkaar”, aldus de woordvoerder van Provides. “We hebben veel geleerd van een eerder project aan de Italiëlaan, waar de bewoners tijdens alle werkzaamheden in hun woning bleven. Dat was ook geen pretje, maar had wel als voordeel dat de bewoners zagen wat er elke dag gebeurde, dagelijks wat konden opruimen en opknappen en de werkmensen in hun huis leerden kennen.” 


En er was corona als grote spelbreker voor de strakke planning van werkzaamheden en logeerwoningen. Heembouw: “We zaten op een rijdende trein die niet was te stoppen. De gevolgen van de oorlog in Oekraïne kwamen erbij en alles leidt inmiddels ook tot stijgende prijzen van bouwmaterialen.”


Voor de miscommunicatie die de bewoners hebben ervaren is geen verklaring: “Zowel Heembouw als Salverda zetten vooral in op de sociale aanpak, hebben veel ervaring met dit soort projecten en hebben een bewonersconsulent als aanspreekpunt”, aldus Provides. Met duidelijke afspraken: “Bouwproblemen zijn voor Heembouw en Salverda, andere problemen voor Provides en rioolproblemen buiten de woning zijn voor de gemeente.”


In de laatste fase van het project werd de verhuistijd tussen eigen- en logeerwoning voor de bewoners wel verlengd. “Door de klachten die we van bewoners kregen over de tijdsdruk.” Gelukkig zijn er ook tevreden bewoners. “Want dat is toch waar we het voor doen.”