• Een 'rustmomentje' voor Sandra Geurtsen tussen enkele van 'haar' dieren bij De Rijpickerwaard.
• Een 'rustmomentje' voor Sandra Geurtsen tussen enkele van 'haar' dieren bij De Rijpickerwaard. Foto: Lysette Verwegen

Ook dierenasiel kampt met personeelstekort

Algemeen

IJSSELSTEIN • Corona is voorbij en iedereen is weer aan het werk en gaat op vakantie. Dat betekent drukte in dierenasiel De Rijpickerwaard. Maar het betekent ook dat er ervaren personeel nodig is om de dieren te verzorgen en personeel om de organisatie goed te laten draaien; een probleem dat minder snel is opgelost dan de toestroom van asiel- en pensiondieren.

Gediplomeerde dierenverzorgers

Bestuurslid en vrijwilliger Sandra Geurtsen zet alle middelen in om het personeelsbestand op peil te krijgen en ze spreekt uit eigen ervaring van 21 jaar bij stichting De Rijpickerwaard. “Behalve vrijwilligers hebben we nu dringend gediplomeerde dierenverzorgers nodig.” Gediplomeerd wekt wel eens verbazing bij mensen. “Velen denken dat dieren verzorgen vooral bestaat uit kennels poetsen en dieren aaien. Maar onze pension- en asieldieren moeten ook medisch worden gecontroleerd op ziektes, bijtwonden, oren en gebit, of ze goed eten en meer. Daar is kennis van de dieren en hun gedrag voor nodig. Dus een diploma dierverzorger of iemand die paraveterinair is. Mét een rijbewijs om op de DierenLotambulance te kunnen rijden.” Een mentaliteit om aan te pakken, vooral in drukke tijden, en geen 9-tot-5-mentaliteit zijn een vereiste. “De honden en katten zijn er 24/7 en niet alleen tijdens kantoortijden. We hebben een hecht team van 7 medewerkers en 30 vrijwilligers – en de dierenarts die tweemaal per week langskomt – die allemaal met passie hun taken uitvoeren en echte dierenliefhebbers zijn. Wie zich in die passie en mentaliteit herkent past prima bij ons.” Voor Sandra zelf is het dierenasiel bijna haar tweede thuis: “Ik ben er twee dagen, naast mijn vaste baan in de zorg”, lacht ze.

Tuinvrijwilligers

Ook het uiterlijk van De Rijpickerwaard, de monumentale boerderij uit 1889, wil wat. “Daar hebben we extra tuinvrijwilligers – met groene vingers – voor nodig die op de zitmaaimachine het gras willen verzorgen, de wilgen willen knotten en de struiken bij willen houden.” Noodgedwongen worden de groenwerkzaamheden nu verricht door het klusteam: “Het terrein ziet er als een plaat uit, maar dat gaat wel ten koste van de klussen die op het terrein en aan de gebouwen en kennels verricht moeten worden.” Sandra heeft – naast de dieren – ook haar tuinklusjes: “Alleen ik mag aan de druivenstruiken komen; de erfenis van onze drie jaar geleden overleden beheerder Wim Hagenaar. Hij was hovenier en ik heb de kunst van hem afgekeken. Ook de bloemetjes en de kattentuin houd ik bij.”

Achter de schermen

En dan zijn er de vrijwilligers achter de schermen - niet alleen het bestuur - om de organisatie gezond draaiende te houden. Ook daar is een hiaat: “We hebben iemand nodig om rekeningen en betalingen in te voeren in het financiële systeem. Een klusje van 2 tot 3 uur per week, dat nu door medewerkers op kantoor tussendoor wordt gedaan, maar dat is niet ideaal. We hopen op snelle versterking.” Interesse? Belangstellenden kunnen mailen naar info@rijpickerwaard.nl of bellen naar: (030) 6888150.