• Ook het poldergemaal Rapijnen en Cattenbroek is in de route opgenomen.
• Ook het poldergemaal Rapijnen en Cattenbroek is in de route opgenomen. Foto: P v.d. Heuvel- v.d. Ven

Nieuwe fietsroute uitgezet langs molens en gemalen

Algemeen

LINSCHOTEN • Toeristisch Informatiepunt Linschoten (TIP) ‘De Ballensnoeperij’, onderdeel van Vereniging Oud-Linschoten, heeft een nieuwe 45 kilometer lange Molenfietsroute uitgezet. De tocht voert door het landschap van het Groene Hart en langs diverse molens en gemalen die nog te bezichtigen zijn.

Ze zijn er nog in de wijde omgeving van Linschoten: imposante oude molens. Dankzij de poldermolens kon hier in de omgeving het unieke veenweidelandschap ontstaan. Overtollig water werd door deze molens afgevoerd naar de veenriviertjes. Vaak zijn de poldermolens later vervangen door modernere watergemalen.

Korenmolens bepalen al eeuwenlang het silhouet van diverse dorpjes en stadjes. Door korenmolens werd graan gemalen voor het dagelijks brood. Om voldoende wind te vangen staan ze vaak op een verhoging of een stadswal. De molens zijn voorzien van een stelling zodat de molenaar bij de wieken kan om die naar de wind te draaien. Veel korenmolens zijn nog steeds in bedrijf en malen graan voor de verkoop.

De Molenfietsroute, die ook enkele poldergemalen aandoet, leent zich goed voor een sportieve dagtocht. De Molenfietstocht is verkrijgbaar voor 2,75 euro in De Ballensnoeperij, Dorpstraat 45 in Linschoten. Openingstijden in de zomer: donderdag van 10.00 uur tot 13.00 uur (bij voldoende capaciteit tot 16.00 uur); vrijdag van 10.00 uur tot 16.00 uur; zaterdag van 10.00 uur tot 16.00 uur.  Op de winkeldeur staan altijd de geldende winkelopeningstijden vermeld. Informatie: deballensnoeperij@oud-linschoten.nl