Ketikoti

In het Kasteelpark werd zaterdag 2 juli door de burgemeester het zogeheten Witte Anjerperk ingewijd - een hommage aan de veteranen - met het onthullen van een gedenksteen. En voortaan wordt de eerste zaterdag van juli aangemerkt als de IJsselsteinse Veteranendag.
In veel gemeenten zijn vergelijkbare initiatieven genomen in navolging van de landelijke Veteranendag die altijd rond 29 juni in Den Haag plaatsvindt.
Of de IJsselsteinse Veteranendag een levensvatbare traditie wordt moeten we afwachten. Volgend jaar valt deze dag namelijk op 1 juli, en dan is het hele land enthousiast Ketikoti aan het vieren.
Wat, weet u niet wat Ketikoti is?! Toegegeven, tot voor kort dacht ik dat het een Surinaams rijstgerecht was, maar inmiddels weet ik beter. Het betekent ‘ketenen verbroken', en het is een Surinaamse feestdag ter herdenking van het afschaffen van de slavernij in de Nederlandse koloniën op 1 juli 1863. Na het opdoeken van Zwarte Piet en de Gouden Koets is het invoeren van Ketikoti als nationale feestdag de volgende stap in de verwoking van onze tradities.
Overigens vond op 1 juli 1863 op 4345 kilometer afstand van Paramaribo een gebeurtenis plaats die nóg belangrijker was voor het afschaffen van de slavernij. De Amerikaanse burgeroorlog was toen in volle gang, en verliep gunstig voor de zuidelijke ‘slavenstaten'. Generaal Robert E. Lee trok op naar Washington om het Noorden op de knieën te dwingen. Bij het strategisch belangrijke stadje Gettysburg kwam het tot een bloedig treffen tussen noord en zuid, dat na drie dagen verbeten strijd eindigde in een noordelijke overwinning.
Een keerpunt in de oorlog én een grote stap naar het afschaffen van de Amerikaanse slavernij.