Opvang vluchtelingen nodig in regio

regio • De opvang van asielzoekers is door het kabinet inmiddels bestempeld als nationale crisis. Ook IJsselstein, Montfoort en Lopik zijn binnen de Veiligheidsregio Utrecht gevraagd te helpen bij de opvang van asielzoekers en statushouders.

Er zijn twee opgaven die op korte termijn gerealiseerd moeten worden: crisisnoodopvang voor asielzoekers en versnelling van huisvesting voor statushouders.

Alle Veiligheidsregio’s hebben drie maanden om 225 personen op te vangen. Deze extra opvangplaatsen zijn nodig om het aanmeldcentrum in Ter Apel te ontlasten. De gemeenten hebben dus tot oktober 2022 de tijd. Voor de eerste periode is hierin voorzien door de gemeenten Utrecht, Amersfoort en Eemnes. Medio juli moeten nieuwe locaties in beeld komen in de Veiligheidsregio Utrecht.

Landelijk moeten er 7.500 statushouders worden opgevangen. Statushouders zijn asielzoekers die als vluchteling zijn erkend en in Nederland mogen blijven met een tijdelijke verblijfsvergunning voor vijf jaar. Dat betekent 786 opvangplaatsen voor statushouders in de Veiligheidsregio Utrecht. Het aantal te plaatsen statushouders is gebaseerd op de huidige en toekomstige taakstelling per provincie en gemeente. De bedoeling is dat deze statushouders een (tijdelijke) woning krijgen, die ook in hotels, omgebouwde verpleeghuizen of kantoren kan zijn gesitueerd.

In gesprek

De gemeente IJsselstein onderzoekt momenteel de mogelijkheden van crisisnoodopvang voor extra asielzoekers en statushouders als bijdrage van de nood in het opvangcentrum in Ter Apel. “Op dit moment hebben wij nog geen beeld of en wanneer die mogelijkheden er zullen zijn. Wij zijn daarover met de Veiligheidsregio Utrecht in gesprek. Onze focus dit jaar ligt op het realiseren van de taakstelling door het Rijk: het huisvesten van 46 vluchtelingen met een permanente verblijfsstatus, en onderdak bieden aan ongeveer 50 mensen uit Oekraïne”, aldus de gemeente.

Puzzel

Gemeente Montfoort doet wat in haar mogelijkheden ligt om te helpen bij de opvang van asielzoekers en statushouders. Net als IJsselstein bekijkt Montfoort op dit moment de opties. “Momenteel onderzoeken wij wat op korte termijn mogelijk is.” Tijdens de laatst gehouden raadsvergadering meldde burgemeester Van Hartskamp dat ondanks het zomerreces de gemeente actief met de aanpak bezig blijft en met noodmaatregelen kan komen in de zomerperiode.

Het Veiligheidsberaad heeft afspraken met het Rijk gemaakt over voorwaarden. Zo biedt het kabinet de regio's elk dertig ambtenaren voor ondersteuning en regelt het COA medische zorg met alle kosten vergoed. Toch is het voor gemeenten lastig om de opvang te realiseren. "Het is echt een puzzel", aldus burgemeester Van Hartskamp. 

Het kan dus dat de gemeenten opnieuw hun prioriteiten moeten bijstellen.

Linda de Kort