Foto ter illustratie
Foto ter illustratie Foto: Stockfoto

Bewoners willen geen bebouwd Kromme IJsselpark

Algemeen

IJSSELSTEIN • Tijdens het derde gebiedsatelier benadrukten bewoners vorige week woensdag hun onvrede met de bouwplannen van de gemeente in het Kromme IJsselgebied. Namens de bewoners van het gebied las Mirjam Bijlenga de bewonersbrief voor, die inmiddels aan het gemeentebestuur is verzonden. 

Algemene teneur van de reacties, zoals ook tijdens de vorige ateliers: bewoners en belanghebbenden voelen zich voor een voldongen feit gezet met de kennelijk al gemaakte keuze voor woningbouw in het gebied. Volgens de bewoners is de besluitvorming op ondemocratische wijze tot stand gekomen; zelfs zodanig dat er sprake is van onbehoorlijk bestuur. Juridische toetsing wordt daarom niet uitgesloten.

Een veelgestelde vraag betrof het ontbreken van gebiedsateliers voor andere - mogelijk betere - bouwlocaties. “Het was behoorlijker geweest om de reeds gehouden ateliers op meer gebieden te richten”, aldus de bewoners. Opnieuw klonk ergernis over de keuzemogelijkheden bouwen, bouwen en bouwen, en over de enorme aantallen woningen. Een vierde variant - niet bouwen - die eerder werd voorgesteld, wordt nog steeds genegeerd. 

Ditmaal werden de inleiders van de bureaus Ruimtevolk en Flux Landscape Architecture bijgestaan door de onlangs aangetreden verantwoordelijk wethouder Edwin Tas. Hij verzekerde dat alle keuzes nog open liggen en zegde toe na de zomer op de gemeentelijke website een overzicht te plaatsen van alle mogelijke bouwlocaties - met status - binnen en buiten de bebouwde kom. Tas wilde niet toezeggen alternatieven op dezelfde manier te toetsen.