• Wethouder Spelt, burgemeester De Graaf en Johan van Everdingen, die afscheid nam, met de inmiddels bekende rode zakdoek.
• Wethouder Spelt, burgemeester De Graaf en Johan van Everdingen, die afscheid nam, met de inmiddels bekende rode zakdoek. Foto: Bert de Leede

Ook Lopikse raad bezorgd om stikstofbeleid

Algemeen

LOPIK • De Lopikse gemeenteraad roept net als meer gemeenten in de Lopikerwaard het college van B&W op om op korte termijn bij de provincie Utrecht aandacht te vragen voor de bijzondere positie van de agrarische sector in de regio. De motie werd unaniem aangenomen. 

De provincie Utrecht heeft als opdracht om voor 1 juli 2023 de stikstofreductieplannen in te dienen. De gevolgen van de te verwachten ingrepen raakt niet alleen de agrarische sector maar het complete landelijk gebied, dat hard getroffen zal worden. 

De coalitiepartijen CU/SGP en het CDA dienden met Hart voor Lopik en de VVD tijdens de laatste raadsvergadering een motie in met als onderwerp ‘Help, het platteland gaat ten onder’, die aangenomen werd. De griffie krijgt het verzoek de ingediende motie aan Gedeputeerde en Provinciale Staten van de provincie Utrecht en de Tweede Kamer te zenden.

‘’De stikstofproblematiek moet opgelost worden”, benadrukt CU/SGP-fractievoorzitter Bert de Leede, ‘’maar de leefbaarheid in een groot deel van ons land komt met de voorgenomen stikstofmaatregelen ernstig in het gedrang. Deze week kwam vanuit Brussel het bericht, dat de boeren volgend jaar minder mest mogen uitrijden. Dat betekent in de praktijk mest afvoeren en kunstmest aanvoeren. Dit staat haaks op de wens om te komen tot kringlooplandbouw. In Nederland gaat 15% van het totale gasverbruik naar de productie van kunstmest. Het was dus veel beter geweest om kunstmest te vervangen door stikstof uit dierlijke mest.’’

Realistisch perspectief

n de Lopikerwaard moet in de toekomst gemiddeld 47% minder stikstofuitstoot zijn. De Leede: ‘’Er zijn uitschieters van meer dan 70% op percelen nabij de Lekdijk die hemelsbreed dichtbij het natuurgebied Zouweboezem bij Meerkerk liggen. De Rijksoverheid wil dat er dan 70% minder koeien in die gebieden mogen zijn. Er moet onze boeren een realistisch perspectief worden geboden. Dat is mogelijk. Landbouwmachinefabrikant Lely heeft bijvoorbeeld een apparaat ontwikkeld dat stikstof uit de lucht haalt en dat omzet in ammoniak, de basisstof voor kunstmest.’’

Boerenzakdoeken

n de Lopikerwaard is - nog - sprake van stil protest. Rood-wit-blauwe vlaggen hangen ondersteboven en de rode boerenzakdoeken zijn als geuzensymbool overal te zien. Burgemeester Laurens de Graaf en de wethouders Gerrit Spelt en Johan van Everdingen, die tijdens de vergadering afscheid nam, knoopten meteen de zakdoeken om hun nek en werden zo ‘Vaandeldragers van het platteland’. De Leede: ‘’Als alle plannen doorgaan, wordt de kloof tussen stad en het platteland nog groter. Stedelingen bezoeken onze gebieden graag om te genieten. Het gaat dus niet alleen om de toekomst van de agrarische sector, maar om leefbaarheid in onze kernen en de inrichting en uitstraling van ons prachtige gebied.”

Wim Kroone