• Clemens Jansen, woordvoerder van de Fischer Technik Club Nederland, met zijn Smarties-creatie.
• Clemens Jansen, woordvoerder van de Fischer Technik Club Nederland, met zijn Smarties-creatie. Foto: Paul van den Dungen

Fischer Technik is serieus speelgoed

Algemeen

MONTFOORT • De grote zaal van het Sint Joseph in Montfoort was volledig gevuld met bouwsels van leden van de Fischer Technik Club Nederland.

De leden, afkomstig uit alle delen van het land en zelfs uit Duitsland lieten op deze clubdag zien wat er allemaal mogelijk is met Fischer Technik.  Het Duitse bedrijf in bouwpluggen ontwikkelde een technisch speelgoed waarmee na bijna 60 jaar nog steeds ‘gespeeld’ wordt.

Montfoorter Herman Kiens (86) speelde als kind al met Meccano. In 1965 zag hij in een winkel in Duitsland de dozen met Fischer Technik liggen en een nieuwe hobby was geboren. Met een diashow geeft hij inzicht in de weg die hij vanaf zijn jeugd heeft afgelegd en de verschillende grote projecten die hij heeft gebouwd. Zijn bouwsels waren vaak te zien bij de open dagen van Van den Pol Elektrotechniek, maar ook een grote hijskraan sierde ooit de etalage van de firma Dolderman. Herman Kiens: “Fischer Technik is volledig programmeerbaar met eigen standaardprogramma’s, maar ik vind het leuker om zelf de computerprogramma’s te schrijven om mijn modellen te laten werken.’’ 

Frits van Bladel heeft een bandenfabriek gebouwd waar de velgen aan de lopende band worden afgewerkt tot complete autoband en vervolgens opgeslagen in een magazijn. Ook de Smartjesfabriek van Clemens Jansen trekt bekijks. “Ik heb hem eigenlijk voor de kleinkinderen gebouwd die de snoepjes met een treinwagon zien aankomen en dan via een ingenieus systeem verder worden getransporteerd.” Ook een zelfgebouwde 3D printer was werkend te zien. Treinen, tractoren en stoommachines in overvloed en zelf na te bouwen. De Duitsers Hans Bosmann en Peter Berger uit Rendsbürg maakten een New Orleans Jazz Orkest dat de sterren van de hemel speelde. 

Grondboormachine

Heinz Jansen uit Sittard bouwde een prachtige knikkerbaan en Eric de Munck uit Zeeland showde zijn roltrap met opstapplatform. Ook de op schaal gebouwde gigantische grondboormachine van Arjan Neijsen uit Capelle aan den IJssel, waar een gewapende betonpaal in gegoten zou kunnen worden krijgt veel aandacht. Herman Mels (83) uit Vlaardingen bouwde een onderdelenmagazijn gebouwd waarin alles mechanisch de juiste weg vond.

Levenswerk

Fischer is wereldwijd bekend vanwege de grijze nylon pluggen, maar de Fischer Technik is het levenswerk van de inmiddels overleden Artur Fischer die dit ‘speelgoed’ ontwikkelde. Het lijkt speelgoed voor oudere mannen, omdat veel van de deelnemers al op leeftijd zijn. Maar ook jongere leden voelen zich er thuis en steken regelmatig wat op van de ouderen. Ook tijdens deze clubdag in Montfoort blijkt niemand te beroerd om tekst en uitleg te geven. Voor iedereen die meer over Fischer Technik en de Nederlandse club wil weten is de website https://www.fischertechnikclub.nl/ een aanrader.

Paul van den Dungen